Jordkvalitet på Madagaskar

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Tor-Gunnar Vågen tar doktorgrad på jordkvalitet på Madagaskar. (Foto: Even Bratberg)"

Tor-Gunnar Vågen forsvarte nylig sin doktoravhandling “Change in Soil Qquality in Relation to Deforestation and Land Use Change in the Highlands of Madagascar” ved Norges landbrukshøgskole (NLH).

Avskoging; erosjon og miljøforringelse på Madagaskar er omfattende og skaper problemer for jordbruk og bosetning. Men det finnes lite eksakt kunnskap om hvordan jordkvalitet og næringsinnhold endrer seg ved endret bruk.

I studiene sine har Tor-Gunnar Vågen sett på endringer i jordkvalitet som en følge av avskoging og oppdyrking av tidligere regnskogsområder i høylandet på Madagaskar, skriver NLH i en pressemelding.

Det viste seg å være vanskelig å definere jordkvalitet, det vil si jordas ulike egenskaper og funksjoner, ved hjelp av vanlige metoder. Dessuten var konvensjonelle analysemetoder svært kostbare.

Hovedvekten i arbeidet ble derfor konsentrert om å utvikle nye metoder for bestemmelse av jordkvalitet, nemlig ved hjelp av nær-infrarød spektroskopi. Resultatene fra dette arbeidet viser at denne metoden er svært lovende, særlig når det gjelder å bestemme karboninnholdet og indekser som viser jordas ulike kjemiske og fysiske egenskaper.

Ved å bruke stabile isotoper av karbon var det også mulig å se hvordan jorda var brukt tidligere. På den måten var det mulig å beskrive sammenhengen mellom historisk og nåværende bruk av arealene, og forstå bedre hvordan organisk karbon endrer seg over tid.

Etter avsluttet studie ved NLH har Tor-Gunnar Vågen (34) vært ansatt ved Jordforsk i fire år før han ble doktorgardsstipendiat på Norges landbrukshøgskole i 2000.

Powered by Labrador CMS