Golfstrømmen gjennom 11 000 år

Det har forkommet naturlige temperaturendringer i Golfstrømmen gjennom de siste 11.000 årene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er konklusjonen i et doktorgradsarbeid som forsker Kari Sire Berner ved Universitetet i Tromsø står bak.

Berner har analysert dyphavssedimenter for fossile alger og har rekonstruert temperaturen på havoverflaten ved hjelp av statistiske metoder. Resultatene viser raske temperaturendringer på 2-3 grader celsius med tiårsintervaller.

Ulike intervaller

Disse klimatiske svingningene forekommer i intervaller på 80-120, 320-430, 600-1.000, 1.500 og 2.500 år. Arbeidet påviser at de forskjellige intervallene forekommer i bestemte tidsperioder.

Varierende aktivitet på sola, smeltevanntilførsel etter siste istid, atmosfæriske trykkforskjeller og interne sykluser i havsirkulasjonen er foreslått som noen av årsakene til disse endringene.

Naturlig eller menneskeskapt?

Kunnskap om fortidens klima er et ledd i ønsket om å kunne skille naturlige klimaendringer fra de menneskeskapte.

Det er påvist endringer i Golfstrømmen i våre dager, og hensikten med undersøkelsen er å utvide de moderne tidsintervallene tilbake i tid for å dokumentere de naturlige variasjonene i Golfstrømmen gjennom 11.000 år.

Simulerer klima

Resultatene fra Berners forskning kan brukes i modeller som simulerer framtidige klimaendringer og til å evaluere menneskeskapte klimaendringer.

Berner har siden 2003 vært stipendiat ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø og har arbeidet ved Norsk Polarinstitutt. Studiet er finansiert fra Norges forskningsråd og EU. Hennes doktorgradsdisputas finner sted 21. september.

(NTB)

Powered by Labrador CMS