Gjengroing gir økt allergi

Gjengrodde beitemarker fører til at flere barn blir allergiske og at antall astmatilfeller øker, ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjengroing gjør at bjørka inntar kulturlandskap som ikke brukes til beite lenger, noe som gjør at flere blir allergiske.

- Generelt er det slik at hvis eksponeringen av allergener øker, vil man få flere allergikere. Det er så enkelt som at to pluss to er fire. Det er veldig mange som står på terskelen til å bli allergikere, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund til Bergens Tidende.

Han mener dette er en viktig samfunnsmessig sak som bør tas alvorlig. Myndighetene bør samarbeide om hvordan man skal løse problemet, mener Ramfjord.

Men ikke bare tilgroingen øker risikoen for allergi. Svevestøv lastet med kjemikalier kan skape astma og allergi. I tillegg fører støv til betennelsesreaksjoner i luftveiene, som antakelig gjør symptomene verre, ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Byliv gir økt helserisiko, ifølge forskning, og kjemikalier i klær, datamaskiner, møbler og bygningsartikler kan også gi helseplager.

Antall barn med astma er nesten doblet de siste ti årene, til 20 prosent. Astma er nå en av de vanligste kroniske sykdommene hos barn og unge.

Dessuten har 15-20 prosent av befolkningen i Norge høysnue som følge av pollen, støv og dyrehår. Når barn har høysnue, risikerer 40 prosent av dem å utvikle astma. I tillegg kommer andre allergier og eksem.

(NTB)

Powered by Labrador CMS