Forfalsket geologi

Dokumenter angående sikkerheten ved lagring av radioaktivt avfall i Yucca Mountain i Nevada, USA, kan være forfalskede, meldte det amerikanske energidepartementet nylig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennomstrømmingen av vann i fjellet, hvor sannsynlig det er at vann trenger inn i lageret og hvor lenge det i så fall vil bli der inne, er avgjørende for sikkerheten ved lagring av radioaktivt avfall i fjell.

I 1996 konkluderte en rapport med at vannet bare ville bruke noen få tiår på å renne igjennom fjellet i Yucca Mountains, hvilket skapte frykt for at beholderne med radioaktivt avfall ville lekke og at avfallet kunne føres ut i miljøet.

Senere studier har konkludert med at gjennomstrømningen er langt lavere og mye langsommere, hvilket får Yucca Mountains til å fremstå som en ubetydelig miljøtrussel og et godt lagringssted.

Nå dukker altså mistanken opp om at geologiske data er blitt forfalsket. Hva dette betyr, rent vitenskapelig, er foreløbig uklart. Har forfalskningen, hvis den har funnet sted, vært utført for å få Yucca til å fremstå som bedre eller dårligere enn det virkelig er?

Det er uansett sikkert at affæren har skadet offentlighetens tiltro til prosjektet. Ordet «svindel» inngir aldri tillit.

Powered by Labrador CMS