Folat reduserer brystkreftrisiko

Stockholm (NTB-TT): Kvinner som spiser mye folat, kan bortimot halvere faren for brystkreft. Overvektige kvinner får bedret sin beskyttelse spesielt sterkt, viser en ny svensk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 12.000 kvinner over 50 år deltok i studien, og av disse utviklet 392 brystkreft i løpet av de ti årene studiearbeidet pågikk.

Blant kvinnene som spiste folat, avtok risikoen for brystkreft med 44 prosent, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter torsdag.

Studien er offentliggjort i nyeste nummer av det amerikanske fagtidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition. Den offentliggjøres rett før det svenske mattilsynet skal legge fram sin beslutning i spørsmålet om svensk mel skal tilsettes folat.

Dette spørsmålet har vært omstridt i Sverige i årevis. Folat, et B-vitamin som kroppen trenger til hjelp med celledeling og produksjon av blodlegemer, fins først og fremst i lever, appelsinjuice og grønnsaker som brokkoli og spinat.

Folat kan beskytte mot den alvorlige fosterskaden ryggmargsbrokk, og gravide anbefales derfor å spise mye av stoffet. Skeptikere advarer mot effektene av høyt folatbruk på andre enn ufødte barn, skriver nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS