- Et underlig valgresultat
- Et merkelig, spennende valg. Resultatet er et tankekors fordi partier som har ledet et land i økonomisk framgang blir straffet, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til NTB.
Narud viser til internasjonal forskning som ganske entydig har vist at i land er økonomien går så det suser, så gjør både statsministerens og finansministerens parti gode valg, I Norge skjedde det stikk motsatte ved årets valg.
Protestvalg
Høyrevelgernes overgang til Fremskrittspartiet er på mange måter et protestvalg mot partiledelsen, mener valgforsker Hanne Marthe Narud.
Hun tror valgresultatet vil resultere et ideologisk oppgjør i Høyre der forholdet til Frp og KrF vil stå sentralt.
Valgresultatet gi grunnlag for nye allianser i Stortinget fram mot valget i 2009. Spørsmålet er hvor KrF og Høyre vil orientere seg. I Stortinget de neste fire årene vil Høyre være en juniorpartner i forhold til Frp, sier Narud.
Hun mener at valgkampen ble ødelagt for Høyre fordi Fremskrittspartiet avsatte Bondevik før ferien.
- Kampen om statsministerposten ble derfor det viktigste temaet i valgkampen, og i denne kampen var ikke Høyre deltaker. Dessuten ble partiet defensivt i forhold til Frp. Mange høyrevelgere ville også at Høyre skulle samarbeide med Frp. Dette gjorde det vanskelig for partiledelsen å manøvrere, sier hun.
Må gi konsesjoner
Valgforskeren ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo mener at Arbeiderpartiet må ta hensyn til at de er det klart største partiet i den nye regjeringskoalisjonen.
Hun ser ikke for seg at regjeringsforhandlingene på Soria Moria skal mislykkes.
- Kjøttvekta kan ikke gjelde fullt ut. Stoltenberg må gi konsesjoner til sine to lillesøstre. Det stilles ekstra store krav til det største partiet. Det må passe på ikke å overkjøre de små, fremholder Narud.
Hun viser til at flertallsregjeringen er et gedigent prestisjeprosjekt. Narud mener at det er mulig for partiene å ha områder der de er enige om å være uenige. - Det kan bli langdryge forhandlinger, men de kommer i mål, spår hun.
Noen politisk revolusjon tror hun ikke vi vil oppleve, selv om det blir forskjeller på enkelte områder. Narud utelukker ikke at regjeringen kan råtne på rot.
- Partier som er med i samarbeidsregjeringer kan bli pregløse, sier hun.
(NTB)