Dødeligheten til sjøs

Risikoen for å dø er nesten dobbelt så høy til sjøs som til lands. Derfor får Norge nå sitt første senter for sjøfartsmedisin.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er verdens tredje største sjøfartsnasjon, med 2000 fartøy og mer enn 30 000 sjøfolk. Nå får vi også et eget senter for sjørfartsmedisin, ved Haukeland sykehus i Bergen. Helse- og omsorgsdepartementet har bevilget 200 000 kr til etableringen.

Fra 1992 til 2002 ble det meldt fra om 10 574 ulykker til sjøs uten dødelig utgang. I samme tidsrom døde 176. Nesten 70 prosent av ulykkene skyldtes mekaniske årsaker, som fall, slag og klem - noe som tydelig viser at sikkerheten ombord er for dårlig, skriver Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland sykehus i en pressemelding.

I tillegg har offiserer til sjøs fire år og mannskap hele ni år lavere gjennomsnittlig levealder enn befolkningen som helhet - hvilket bringer dem ned mot nivået til journalister og drosjesjåfører, får vi tro?

Disse forholdene fører uansett til at det nyopprettede senteret har nok av problemer å ta for seg.

Sjøfolk blir oftere syke enn folk i liknende yrker på landjorda.

- Vi skulle gjerne visst mer om hvorfor sjøfolk oftere rammes av kreft og hjert- og karsykdommer, sier professor Aksel Schreiner ved Yrkesmedisinsk avdeling.

Powered by Labrador CMS