«Discovery» skutt opp

Cape Canaveral (NTB-Reuters-AP): Den amerikanske romferja «Discovery» er skutt opp på en ferd til den internasjonale romstasjonen ISS. Astronautene skal gjøre forarbeid til Europas første permanente laboratorium om bord i stasjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Romferja ble skutt opp tirsdag ettermiddag norsk tid med et mannskap på sju om bord. Sjef er Pamela Melroy, som har bakgrunn som testpilot og oberst i USAs flyvåpen, mens den tjenestegjørende øverstkommanderende på ISS også er en kvinne - Peggy Whitson.

Oppskytningen ble gjennomført etter at fagfolk kom fram til at en liten bit is som ble funnet på utsiden av ferja rett før start, ikke utgjorde noen fare. I forrige uke valgte romfartsadministrasjonen NASA å se bort fra skadde fliser i ferjas varmeskjold.

- Jeg ønsker dere lykke tid og god reise, og sørg for at dere har det gøy der oppe, sa utskytningsleder Mike Leinbach til mannskapet rett før start. Noen minutter etter den vellykkede starten, gikk «Discovery» inn i bane rundt jorda.

Under oppholdet ved ISS skal romferjas mannskap installere utstyr som skal forankre det europeiske «Columbus»-laboratoriet til stasjonen. «Discovery» skal etter planen vende tilbake til jorda etter to uker i verdensrommet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS