10 % offer for vold i forhold

En av ti norske kvinner har vært offer for grov vold i parforhold. En norsk voldsforsker vil nå utstyre voldelige menn med elektroniske fotlenker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Én av ti kvinner opplever vold én eller flere ganger i et forhold, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk ved politihøyskolen i Oslo til Dagbladet.

Hun bekrefter at vold i parrelasjoner har økt i Norge de siste 20 til 25 årene.

- Både i Norge og internasjonalt kan vi konstatere at vold i relasjoner har økt og samtidig blitt grovere, sier Bjørnebekk.

Ni av ti kvinner som har opplevd vold i et parforhold og bryter ut, risikerer at volden øker etter en skilsmisse eller separasjon.

- Disse kvinnene tilhører det vi kan kalle en høyrisikogruppe, mener Bjørnebekk.

Hun understreker at dersom voldsovergriperne ikke er villig til å endre atferd, må samfunnet utstyre dem med elektroniske fotlenker.

- Samfunnet kan ikke akseptere at overgripere terroriserer og ødelegger livet til andre mennesker.

Hun tror det er tilfeldig at det i løpet av de siste ukene har skjedd flere drap, der menn har tatt livet av sine nærmeste etter at kvinnen i forholdet har brutt ut og parforholdene har røket.

- Vi ser at det ofte skjer slike overgrep ved påsketider, på sommeren og like før jul. Men det er trolig tilfeldig, sier voldsforskeren.

Hennes råd til kvinner som blir utsatt for vold i et parforhold, er å bryte ut av forholdet umiddelbart og anmelde overgrepet til politiet.

I hvert sjette tilfelle av vold mot en tidligere partner, bruker voldsutøveren også eventuelle barn i forholdet til å skade den tidligere samboeren eller ektefelle. Dersom voldsutøveren får psykolog- eller psykiatrisk hjelp i en tidlig fase, kan behandling føre fram, mener Bjørnebekk.

- Det handler om moral og har med følelser å gjøre. Overgriperen må få hjelp til å bearbeide sinte og uakseptable følelser. Vedkommende må lære seg å mestre stress og få ro i kroppen. Rusmidler er også et stikkord.

Bjørnebekk mener likevel at det viktigste er at personen er villig til å forandre seg.

(NTB)

Powered by Labrador CMS