
Bakgrunn: Slik starter du et sunnere liv i julen
Julen må ikke bli en orgie i fett. Den kan bli begynnelsen på et sunnere liv.
Velger du rett julemat, går turer, blir mer bevisst på når du spiser og hva maten inneholder, kan julen bli en tid med nye sunne vaner og en vei til et bedre liv.
Problemet med mye av julematen, som ribbe og pinnekjøtt, er at den inneholder mye mettet fett, forklarer Merete Hagen Helland. Hun er førsteamanuensis i mat og helse ved grunnskolelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger.
Mettet fett kan forårsake livsstilssykdommer, som overvekt, fedme og hjerte- og karsykdommer.
Se om fettet stivner
– Det du ser stivne oppå maten etter oppbevaring i kjøleskap, er mettet fett. Oljer, som inneholder mye umettet fett, stivner ikke, men holder seg flytende etter opphold i kjøleskapet, sier Helland.
Hun forsker på matvareproduksjon og hva maten vi putter i munnen består av.
Men det er ikke ett fett: Melkefett, som er i fløtesaus, har kommet inn i det gode selskap igjen etter at nyere forskning har vist at det kanskje ikke er så farlig som man tidligere har trodd.

Sunnere julemiddager
Vil du styre unna de feteste julemiddagene, er det mye annet godt å velge, som for eksempel kalkun.
– Kalkun og andre fugler lagrer fettet under skinnet. Det er derfor lett å unngå fettet ved å fjerne skinnet. Fuglekjøtt er et veldig godt alternativ til det røde kjøttet, siden det har mer av det umettede fettet, som ikke gir samme helserisiko, sier Helland.
Juletorsk, lutefisk og annen fisk er andre gode og sunne alternativ, påpeker forskeren. Her ligger utfordringen i tilbehøret, som sprøstekt bacon og baconfett.
- Les også: Sju tips til en mer bærekraftig jul

Rødt og rødt
Det er også forskjell på rødt kjøtt.
– En del lam har gått i heiene og spist bær og andre vekster med høyt innhold av antioksidanter og vitaminer. Her gjelder uttrykket «du blir hva du spiser», for kjøtt fra slike dyr inneholder flere næringsstoffer enn dyr fôret opp på kraftfôr, sier forskeren.
Kjøttdeig og pølser er verre
Men verre enn ribbe og pinnekjøtt er kjøttdeig, pølser og hamburgere.
– Problemet med bearbeidete kjøttprodukter er at disse er enkle å tilberede, er godt likt av alle og at fettet ikke er synlig, sier Helland.
Det er også et problem at vi spiser disse produktene så ofte. Hun anbefaler karbonadedeig i stedet for kjøttdeig.
Flytende kalorier
I tillegg til fett er raske karbohydrater en stor kostholdsutfordring.
– Vi får i oss store mengder flytende kalorier gjennom drikke, som saft, brus og alkohol, sier Helland.
Samtidig er det ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er viktig, men det du spiser mellom nyttår og jul, understreker forskeren.
– Lever du sunt ellers i året, er det ingenting i veien for å skeie ut i julen. Men hører du til dem som skeier ut ganske ofte, kan fridagene i julen være en tid å starte et nytt og lettere og sunnere liv, sier hun.
Spis lurt
Det er sammenheng mellom hvor ofte du spiser og hvor mye du spiser, ifølge forskeren.
– Mange spiser for mye og for sjelden, og har ofte første måltid sent på dagen. Mindre, hyppigere måltider vil opprettholde forbrenningen bedre. Har det gått så lang tid fra siste måltid at du har rukket å bli svært sulten, er det veldig enkelt å overspise, sier hun.

Å krydre maten med sterkt krydder, som chili, kan også være lurt, siden det øker forbrenningen.
Det er også viktig at du tar deg god tid til å spise. Tygger du maten godt, vil det gi en raskere metthetsfølelse enn om du hiver i deg maten.
I tillegg er det viktig å være klar over at tallerkenene er større i dag enn før. Det gjør at vi ubevisst legger mer mat på tallerkenen enn folk gjorde tidligere.
– Et mindre middagsservise kan være en lur og sunn julegave til familien, tipser Merete Hagen Helland.
- Les også: Sukkerindustrien sponset forskning
Ut på tur
– Vi tror ofte det er mye styr med å dra på tur og lage mat ute. Men mye kan lages klart hjemme, slik at det bare den siste tilberedningen som står igjen, sier forskeren.
Hun tar de nye studenter sine med på tur hver høst for å viser hvor lett det er å lage god og sunn mat ute.
Helland har flere barnemenyer på lur. Barna kan også være nyttige hjelpere under matlagingen.
– De fleste barn vil like det dersom de for eksempel får lov til å spikke pinner til grillspyd, sier hun.
– Fruktspyd er kjempeenkelt og kan lages uten bruk av bål eller grill. Skjær opp ulike typer frukt og tre dem på tynne pinner, eventuelt medbragt grillspyd hjemmefra. Bruk naturell yoghurt som dipp og hakk gjerne mørk sjokolade eller nøtter til å ha i dippen.
– Fisk i folie er supert å ha med på tur. La ungene få lage klar sine egne pakninger hjemme og skrive navnet sitt utenpå. La dem gjerne også få forme pakken som en skute eller lignende, tipser Merete Hagen Helland.