Vi har spurt eksperten om hva du skal gjøre når du møter en hoggorm. (Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock / NTB scanpix)
Vi har spurt eksperten om hva du skal gjøre når du møter en hoggorm. (Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock / NTB scanpix)

Spør en forsker: Bør vi løpe når vi ser en hoggorm?

Om sommeren kan vi møte hoggorm i skog og mark. Vår ungdomsreporter Ida Frøyland har undersøkt om det er grunn til å løpe.

En familie dro på skogstur. De fant en fin plass og satte seg ned med boller, saft og kaffe. Der så de en hoggormunge. De valgte å samle sammen egne barn og reise derfra.

Var det riktig av familien å reise da de så hoggormen?

Helt fra barndommen av har vi blitt lært opp til å holde oss unna ormer og slanger, men hvor farlige er de egentlig?

Hoggormer i seg selv er jo ufarlige, men et bitt kan derimot være farlig, ifølge helsenorge.no Hvis du er allergisk eller er et lite barn, kan giften, under sjeldne omstendigheter, være dødelig.

Hoggormen vil helst ikke bruke giften sin, for det tar tid å bygge opp lageret igjen, sier Dag Dolmen som er ekspert på hoggormer og jobber på NTNU Vitenskapsmuseet. 

Du skal du holde deg mest mulig rolig om du blir bitt. Giften sprer seg fortere i kroppen hvis du beveger deg mye. Ved alvorlige symptomer skal du kontakte lege.

Får du ikke noen symptomer innen et par timer, så har du fått et bitt uten gift, skriver helsenorge.no.

Tykke sko beskytter

Selv har jeg fra jeg var liten blitt fortalt hva jeg skal ha på beina og hva jeg skal gjøre for å unngå å bli bitt. Min mamma og pappa har alltid sett på hoggormer som ufarlige dyr hvis jeg bare ikke kommer for nære.

Siden hoggormens tenner bare er noen millimeter lange, holder det godt med litt tykke sko, sier de.

Ingen grunn til frykt

Gjorde familien som var på tur det rette når de dro?

– Jeg ville vel heller sagt: Ta fram mobilene, hold dere på en meters avstand og fotografer et fantastisk dyr, ler Dolmen. Han er zoolog og herpetolog, som vil si at han studerer amfibier og krypdyr.

Han mener at du ikke skal være redd for å gå i skog og mark selv om det er hoggorm i nærheten. Så lenge du passer litt på hvor du setter seg og hvor du tråkker.

– Hoggormbittet kan i utgangspunktet være dødelig, men det er sjelden. Omtrent en gang hvert tiende år dør et menneske i Norge av slike bitt, sier han.

Du trenger ikke være redd, men tykke sko er en fordel. (Foto: davemhuntphotography / Shutterstock / NTB scanpix)
Du trenger ikke være redd, men tykke sko er en fordel. (Foto: davemhuntphotography / Shutterstock / NTB scanpix)

– Det første bittet er som regel ikke så farlig, sier Dolmen. Men han presiserer at det kan se dramatisk ut:

Hvis du blir bitt i fingeren, kan armen hovne opp helt til armhulen, bli misfarget etterhvert og omtrent stiv som en stokk. Det samme kan skje med en fot. Det blir som regel ikke verre enn det, sier Dolmen.

Han påpeker at du ikke skal leke med hoggormen. Du kan bli veldig syk av giften, selv om du ikke dør av den. 

Veps er verre

For å spare på giften, biter hoggormen ofte uten å bruke gift.

– De tørre hoggormbittene sprøyter ikke inn gift i det hele tatt eller bare litt. 

Dolmen påpeker at hoggormbitt er mye verre enn et vepsestikk. De fleste reagerer ikke så mye på et vepsestikk, men ganske mye på et hoggormbitt.

Han bruker samlebegrepet veps om alle stikkevepsartene og forklarer at veps på en måte er et farligere dyr fordi det dør flere av vepsestikk enn av hoggorm.

Ifølge Dolmen skrev en avis for noen år tilbake at veps er det farligste dyret i Norge, fordi flest dør av slike bitt. Deretter kom hest, ku og geit som nummer to og hoggorm på tredje plass.

Se opp for ungene

Er hoggormunger farligere enn de voksne?

– Det er et snev av sannhet i det. Ungene er ikke giftigere, men de er kvikkere i bevegelsene. Hvis du tar en hoggormunge i halen kan den lett sno seg opp og bite deg i hånda. Det vil en voksen hoggorm sjelden gjøre, selv om det også kan skje, sier Dolmen.

En hoggormunge har mye mindre gift enn en voksen. Samtidig har ikke de unge lært seg å porsjonere ut giften. Derfor kan det lett komme ut for mye gift når de biter, og da kan bittet blir like kraftig som en voksen, som bare gir en liten dose av sin gift.

Bruker ikke all giften i et bitt

Hvor lang tid tar det for hoggormen å få tilbake giften den har brukt?

Dolmen forteller at fagfolk mener og skriver veldig forskjellige ting om dette, men at det kan ta alt fra en dag til ei ukes tid. Det går ganske fort hvis ormen har tilgang til mat.

– Det kommer litt an på om den har tømt hele giftkjertelen, noe som er veldig sjelden. Men da vil det jo ta lengre tid å fylle opp. Å bygge opp igjen den lille firedelen av giften sin som den bruker på et menneskebitt, tar nok antagelig ikke mer enn en dag å fylle opp hvis hoggormen er i bra form.

Dolmen presiserer at dette bare er noe han tror. Det er nemlig ikke gjort så mye seriøs forskning på dette feltet. 

En voksen i nærheten

Når det er en hoggormunge i nærheten, er det som oftest flere i området?

– Ja, hoggormene føder jo som regel på høstparten - i sen august, kanskje september, sier Dolmen.

Så om du finner en hoggormunge på høsten, er det stor sannsynlighet at søsken og mor er i nærheten.

– De holder seg på stedet der de ble født, i hvertfall noen dager, sier ham.

– Etter det begynner de å spre seg utover i terrenget. Men det finnes unntak. På senhøsten når de leter etter et sted å overvintre, er det mulig å finne unger alene.

– Men hvis du finner en hoggormunge, skal du anta at det er en voksen i nærheten, avslutter Dolmen.

Kilder:

Hoggorm, Wikipedia

Huggorm, Store Norske Leksikon

Hoggorm, WWF Norway

Huggorm. informasjon fra helsenorge

Artikkelen: Jeg setter oppriktig pris på hoggorm på gården vår, HA 12.mai 2016 

Powered by Labrador CMS