Annonse

Edderkopper fanger fisk

Fiskespisende åttebeininger er observert over hele kloden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En voksen hannedderkopp av typen Ancylometes sp. har fanget en liten fisk i Cuyabeno-reservatet i Ecuador. Takket være giften kan edderkoppen ta fisker som veier mer enn den selv. (Foto: Ed Germain)

Alle vet at edderkopper eter insekter. Men det er ikke bare slike seksbeinte kre som står på menyen til edderkoppene. I 2009 oppdaget forskerne for eksempel en veggkryper som rett og slett var blitt vegetarianer.

Og nå kommer altså rapporten som viser at edderkoppene heller ikke takker nei til sjømat. Forskerne Martin Nyffeler og Bradley Pusey har nemlig samlet observasjoner av fiskespisende edderkopper fra alle kontinenter unntatt Antarktis.

Nervegift

Edderkopper fra fem ulike familier er tatt på fersken mens de fanget fisk i det fri. Og medlemmer fra ytterligere tre familier lot seg friste til å jakte på sjømat i laboratoriet.

Edderkopp av arten Dolomedes facetus har kvartet en av småfiskene i en hagedam i nærheten av Brisbane i Australia. (Foto: Peter Liley)

De typiske jegerne var edderkopper som holder til i vannkanten rundt elver, dammer eller våtmarker. Noen av dem kan svømme, dykke eller gå på vannet, og hele gjengen er utstyrt med effektiv nervegift.

Pluss fordøyelsesenzymer til å sprøyte inn i offeret, selvfølgelig, så edderkoppen på sitt sjarmerende vis kan suge i seg offeret uten å tygge.

Spiste på land

Observasjonene forteller at edderkoppenes fisketeknikk som oftest gikk ut på å huke bakbeina fast i en stein eller plante, mens resten av beinarsenalet hang klare til å klå neste småfisk på vei forbi.

Nok en Ancylometes sp. med bytte i Cuyabeno-reservatet i Ecuador. (Foto: Tim Wohlberg)

Etter et vellykket giftbitt ble byttet buksert opp på land, før edderkoppen ga seg i kast med en ofte flere timer lang bordsetning.

Bon appétit!

Referanse:

Martin Nyffeler & Bradley Pusey, Fish Predation by Semi-Aquatic Spiders: A Global Pattern, PLOS ONE, juni 2014.

Powered by Labrador CMS