Virus drepte 22 000 seler i Nordsjøen

Virusepidemien som har herjet Nordsjøen i sommer og høst har drept mer enn 22 000 seler. Havforskningsinstituttet mener epidemien nå ser ut til å være over.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Viruset som dreper selene, kalles Pho-cine Distemper Virus (PDV) - kjent som «hvalpesykevirus» hos andre pattedyr. Det er samme type virus som herjet selkoloniene i 1988, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

I Oslofjorden er det bekreftet 878 døde sel, men uoffisielle rapporter tyder på at cirka 1 200 skrotter drev i land, viser tall fra Havforskningsinstituttet.

Forskerne antar at en del av de døde dyrene har drevet over grensen fra større selkolonier i Bohuslän. I Sverige døde mer enn 4 000 sel.

Tellinger i Oslofjorden før, under og etter seldøden i år tyder på at det var en betydelig reduksjon i antall sel på begge sider av fjorden.

I 1988 drepte viruset mer enn 60 prosent av selene i Skagerrak, men først året etter ble selkoloniene langs kysten av Vestlandet og Midt-Norge rammet. Forskerne vet ikke om det samme kommer til å skje igjen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS