I september 2007 var det mindre is i Arktis enn det noen gang hadde blitt registrert siden satellittmålinger tok til i 1979. Hva ville skje med isen i år?
For et halvt år siden veddet Pål Brekke og Terje Wahl om det ville bli ny smelterekord i 2008. Satellittene skulle gi svaret.
Nå er isminimum nådd og resultatene av årets smeltesesong er klar. Det ble ingen rekord i år, men det er nesten like lite is i Arktis som i fjor på samme tid.
Skyldes vind og strøm
I fjor var det hovedsaklig uvanlige vær- og vindforhold som ga rekordlite is i Arktis, sier Brekke.
- Det var mindre sannsynlig at disse forholdene ville dukke opp igjen i år, derfor veddet jeg mot at det ville bli et nytt isminimum.
Brekke sier at det er vær- og vindforhold som har transportert mer is sørover og ført til den store reduksjonen av isdekket de siste årene.
Istransporten drives av vindene over og havstrømmene under isen, men er også avhengig av isens egenskaper.
Lavere gjennomsnittstemperatur
Satellittmålinger viser at transporten av is i Arktis har økt gradvis de siste fire år, med størst økning i slutten av perioden.
- Men den kraftige reduksjonen av havis skyldes ikke høyere temperaturer i Arktis, sier Brekke.
I 2007 var transporten av is hele 37 prosent større enn året før. På den andre siden har transporten av varme i atmosfæren holdt seg stabil siden 1990, ifølge en ny studie.
Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt de siste 100 år, men flatet ut rundt 2000. Så langt har 2008 vært kaldere enn de siste foregående årene. I vinter var det rekordstort snødekke på den nordlige halvkule og masse is i Antarktis.
- Årets lave temperatur skyldes naturlige svinginger i jordas klima, sier Brekke.
Uvanlig lav solaktivitet har kanskje også bidratt.
Mer sårbar
Annonse
- Etter smelterekorden i fjor la jeg mer vekt på tykkelsen til isen i Arktis, enn utbredelsen, sier Wahl.
Derfor mente han at isen ville være enda mer sårbar i år enn i fjor og at mer av den ville forsvinne.
Lasermålinger fra NASAs issatellitt, IceSat, viser at selv om isen dekket et større areal i vinter enn på samme tid i 2007, var årets is veldig tynn.
Derfor forsvant også mer av isen da smeltesesongen begynte.
Forsinket effekt av temperaturøkning
Det er mindre og tynnere flerårsis nå enn på lenge. Wahl viser blant annet til målinger gjort av Nansensenteret i Bergen.
- Isforskerne der har vært dyktige og innovative i sin bruk av satellittbilder i mange år, sier Wahl.
I tillegg er det stor treghet i de enorme vær- og klimasystemene på jorda. Den globale gjennomsnittstemperaturen har steget jevnt de siste hundre årene. Flere år på rad har Golfstrømmen pumpet varmt vann inn i Arktis.
- Effekten av det blir vi ikke kvitt over natten, sier Wahl.
Dommen er klar
Nå er dommen fra forskerne klar. Nansensenteret skriver i en pressemelding mandag 15. september 2008 at det ikke ble ny smelterekord for isen i Arktis i år.
Annonse
Men det var ikke langt unna. I år var det fra 100 000 til 250 000 kvadratkilometer mer is enn i fjor. Det er likevel nesten 2 millioner kvadratkilometer mindre enn gjennomsnittlig isdekke på denne tiden av året.
I år var også både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen åpen for første gang siden forskerne begynte å holde øye med isen i Arktis.
Gåten ennå ikke løst
I fjor forsvant mye av den tykke flerårsisen på grunn av det uvanlige været. Men nye forskningsresultater publisert av Lars H. Smedsrud ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen indikerer at det kan dannes mer flerårsis om værforholdenegår tilbake til det normale.
- Den høye issmeltingen i et relativt kaldt år som i år gir forskerne noe å tygge på, sier Wahl.
Gåten rundt isen i Arktis og hvordan den henger sammen med resten av jordas klima og miljø er ennå ikke løst.
- Ny forskning viser at det ikke bare er temperaturen som styrer mengden is i Arktis, sier Brekke.
Den flytende iskappen er meget dynamisk og det gjenstår mye forskning og satellittovervåking før vi fullt ut forstår de variasjonen vi har observert så langt.
Så gjenstår bare spørsmålet om hva som inngikk i veddemålet mellom de to debattantene?
La meg bare si det sånn, det er noe som har lavere frysepunkt enn vann, avslutter Wahl med et smil.
På Norsk Romsenter sine nettsider kan du lese mer om isen i Arktis og en av satellitten som skal holder øye med den: