– Valgresultatet forandrer Sverige

Gårsdagens riksdagsvalg i Sverige er historisk og vil forandre landet, mener politikkforsker Ketil Knutsen ved Universitetet i Stavanger.

Fredrik Reinfeldt. (Foto: Emilia Öije/moderat.se)
Fredrik Reinfeldt. (Foto: Emilia Öije/moderat.se)

Valgresultatet tyder på at statsminister Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen blir sittende med regjeringsmakten.

Reinfeldt vant valget i 2006 og ble da Sveriges yngste statsminister noensinne.

– For første gang har en borgerlig svensk koalisjon mellom sentrum og høyre blitt gjenvalgt. Det betyr at sosialdemokratenes dominerende posisjon er brutt. Dette er et historisk valg som vil endre Sverige, mener Knutsen.

Usikkert og komplisert

Han beskriver situasjonen i Riksdagen dagen etter valget som usikker og komplisert. Dette skyldes ikke minst at Sverigedemokraterna har gjort et brakvalg og får 20 representanter i Riksdagen.

– Det politiske spillet er nå i gang og partiene vil forhandle videre. Ingen av de svenske blokkene har fått rent flertall og Sverigedemokraterna er på vippen. Samtlige partier har imidlertid på forhånd meldt at et samarbeid med Sverigedemokraterna er uaktuelt, og dette løftet må de nå holde overfor velgerne.

– Men å styre Sverige uten at partiet får innflytelse, gjør situasjonen komplisert, mener Knutsen.

– Sverigedemokraterna er nå avhengig av hva de øvrige partiene forhandler seg fram til. De må finne en løsning på den uoversiktlige situasjonen.

Innvandringspolitikk

Ketil Knutsen. (Foto: UiS)
Ketil Knutsen. (Foto: UiS)

Førsteamanuensen er uansett sikker på at partiet nå får mer innflytelse og rom til å fremme sin politikk. Han tror innvandringsspørsmålet vil bli viktigere i Sverige i tiden som kommer.

– Sverigedemokraterna har tre hovedsaker: For det første vil de skjerpe innvandringspolitikken. De vil stille større krav til tilpasning og nedprioritere integrering.

– Deres andre kampsak er å styrke pensjonistenes økonomi. Den tredje saken de vil kjempe for i Riksdagen er en strengere kriminalpolitikk med strengere straffer, opplyser han.

Socialdemokraterna har, med en oppslutning på 30,9 prosent, gjort sitt dårligste valg siden tidlig på 1900-tallet. Samtidig har Reinfeldts Moderaterna gjort sitt beste valg på over 100 år, med 30,0 prosent av stemmene.

– Med dette valgutfallet er Sverige mer likt resten av Europa. Sosialdemokratene har tapt, også i Sverige, konkluderer Knutsen.

Powered by Labrador CMS