En notis fra Universitetet i Sørøst-Norge - les mer.

REKO-Ringen på Ringerike gir lokale produsenter mulighet til å selge direkte til kundene, og overlevering skjer like gjerne fra bagasjerommet på bilen. (Foto: Kristin Levy, Ringerike.no/Ringeriksregionen.)

Skal forske på digitaliseringen av matbransjen

Per Egil Pedersen, professor ved USN skal forske på de populære REKO-ringene. De går ut på at bønder selger varene sine via lokale Facebook-grupper. De avtaler møtested med kunden, overleverer varen og får som regel betalt via Vipps.

– Dette er bare starten. REKO-ringene er en forsmak på hva vi kan vente oss, på samme måte som Napster var for musikkmarkedet. Skiftende trender blir en utfordring for norsk matproduksjon, men gir nye muligheter til de som klarer å tilpasse seg, sier Pedersen.

Nå planlegger han og førsteamanuensis Birgit Apenes Solem et stort forskningsprosjekt på REKO-ringer i hele Norden.

Et viktig mål er å finne andre måter å organisere nye digitale matnettverk på. I den forbindelse vil forskerne også gi anbefalinger til hvordan REKO-ringene kan gjøres enda mer robuste.

Pedersen mener de er ganske sårbare i dag. Årsakene til det er at de er fullstendig avhengige av Facebook som plattform, at de styres uten en formell organisasjon, og ofte opererer på grensen av hva regulering tillater.

Les mer om prosjektet på USN sine nettsider.

Powered by Labrador CMS