En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

I støvet på denne vattpinnen har Eva Lena Fjeld Estensmo antakelig fanget både soppsporer og mye annet rart. (Foto: Bjarne Røsjø / UiO)
I støvet på denne vattpinnen har Eva Lena Fjeld Estensmo antakelig fanget både soppsporer og mye annet rart. (Foto: Bjarne Røsjø / UiO)

Støvprøver skal avsløre hvem andre som bor i huset ditt

Publisert

Eva Lena Fjeld Estensmo er i full gang med å analysere støvprøver som frivillige «hjelpeforskere» har samlet inn fra egne hjem over hele landet. I støvet fra toppen av en vanlig dørkarm kan hun finne spor etter både sopp, pollen, klesfibre, papir, mel, hvitløk, printerblekk – og innholdet i kjøleskapet.

Forskere ved UiOs Institutt for biovitenskap har i forskningsprosjektet Sopp i hus bedt folk flest om hjelp til å kartlegge hva slags sopp som finnes i vanlige norske hus, og rekrutteringen var så vellykket at nesten 300 mennesker meldte seg.

De frivillige hjelperne fikk tilsendt tre store bomullspinner og en spesialutviklet tape, slik at de kunne ta prøver av støvet som ligger på slike steder som toppen av dørkarmen.

– Deretter sendte de prøvene inn til oss, og nå er vi akkurat ferdig med å analysere DNA-restene vi fant i støvet fra til sammen 291 hus over hele landet. Vi er ikke ferdig med analysene ennå, men jeg kan allerede nå si at vi finner virkelig mye forskjellig, forteller Eva Lena Fjeld Estensmo.

De forholdsvis enkle støvprøvene kan nemlig avsløre ikke bare hvordan husets «offisielle» to- og firbente beboere lever og hva de spiser. Prøvene forteller også mye om hvordan naturen på utsiden av husveggen ser ut – og hvilke mikroskopiske organismer som bor i huset i tillegg til de åpenbare.

Les mer om forskningsprosjektet på hjemmesidene til titan.uio.no