En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

Catherine Bradley har mottatt ERC Consolidator Grant for sitt forskningsprosjekt om musikalsk kreativitet i Europa i perioden år 1000 til år 1500.
Catherine Bradley har mottatt ERC Consolidator Grant for sitt forskningsprosjekt om musikalsk kreativitet i Europa i perioden år 1000 til år 1500.

20 millioner til historisk forskning på musikk

Publisert

Catherine Bradley og prosjektet BENEDICAMUS får omtrent 20 millioner norske kroner fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) for å følge et musikalsk øyeblikk gjennom 500 år.

– Jeg er veldig glad for å få to millioner euro til forskningsprosjektet mitt. Med disse skal jeg bygge et forskningsteam for musikkultur før år 1500 her på Universitetet i Oslo, sier Bradley, som er førsteamanuensis ved Institutt for musikkvitenskap.

«La oss prise herren», synger kristne mot slutten av gudstjenesten. I europeisk kristendom har denne strofen, som på latin lyder «Benedicamus Domino», vært en gjenganger i mange hundre år. Nå skal musikkforsker Catherine Bradley studere betydningen av øyeblikket hvor strofen synges. Måten middelalderens kirkesangere eksperimenterte med Benedicamus Domino på er relevant for å forstå hvordan musikk blir til i dag, og det er dette BENEDICAMUS-prosjektet skal belyse.

– Vi skal undersøke hvordan Benedicamus Domino ble en katalysator for de musikalske og poetiske teknikkene som oppsto i middelalderen og renessansen, og som fortsatt brukes i dag, sier forskeren.

Les mer om prosjektet på nettsidene til Universitetet i Oslo