- Kreativ historiker

Som den første historikeren får Natalie Zemon Davis Holbergprisen 2010.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Holbergprisen

Holbergs internasjonale minnepris deles årlig ut til forskere som har gitt fremragende bidrag til humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

Prisen er på 4,5 millioner norske kroner.
Prisoverrekkelsen vil finne sted 9. juni i Bergen.

Tidligere vinnere:
2009: Ian Hacking
2008: Fredric Jameson
2007: Ronald Dworkin
2006: Shmuel Eisenstadt
2005: Jürgen Habermas
2004: Julia Kristeva

Tirsdag ble det klart at årets Holbergpris går til amerikanske Natalie Zemon Davies. Hun er professor ved Historie og professor i Middelalderstudier ved Universitetet i Toronto, i tillegg til å være professor emerita ved Princeton.

”Davis er en av dagens mest kreative historikere. Hun er en intellektuell som ikke er bundet til noen spesiell skoleretning. Hennes forfatterskap er nyansert, komplekst og preget av grundig dokumentasjon. Hun viser hvordan enkelthendelser kan fortelles og analyseres slik at dypere historiske tendenser og underliggende tanke- og handlingsmønstre blir tydelige”, heter det i begrunnelsen fra priskomiteen.

Du kan lese hele begrunnelsen her.

Fra USA til Canada

Davis ble født i 1928, og vokste opp i 1930-tallets Detroit. Foreldrene hennes var jøder med familierøtter tilbake til Øst-Europa, men både faren Julian og moren Helen var født i USA.

Familien levde et typisk middelklasseliv, der faren solgte tekstiler og moren var hjemmeværende.

Hun er utdannet fra Harvard og fra Universitetet i Michigan, og leverte sitt doktorgradsarbeid ”Protestantism and the Printing Workers of Lyon” ved sistnevnte i 1959.

Året etter ble passene til henne og ektemannen Chandler Davis konfiskert av de amerikanske myndighetene på grunn av mistanker om kommunisme. I 1960 flyttet de til Toronto med sine tre barn.

Historie fra bunnen

Den 81 år gamle historikeren er kjent for å gjøre historien levende gjennom å fortelle fra synspunktet til vanlige mennesker i fortiden.

Ved å gjøre utstrakt bruk av arkivmateriale og gamle trykk, har hun fortalt historier som ikke har eliten som utgangspunkt.

Blant hennes mest kjente bøker er The Return of Martin Guerre (1983), som viste hvordan et tilfelle av forbyttet identitet i det tidlig-moderne Frankrike kan belyse større kontekster i samfunnet.

I boken Trickster Travels: A Sixteenth-Century Muslim between Worlds (2006) utforsket Davis kulturell overføring og forflytning ved å fortelle historien om Leo Africanus, en muslim i 1500-tallets Europa.

Lenke:

Holbergprisens hjemmesider

Powered by Labrador CMS