Annonse

En notis fra Universitetet i Agder - les mer.

I prosjektet Letsgo får pasienten større ansvar for sine egen helse. (Illustrasjonsfoto: Anette Strømsbo Gjørv, Sørlandet sykehus)

Tester ny oppfølging av kreftpasienter

Publisert

Forskningprosjektet Letsgo kombinerer avstandsoppfølging av kreftpasienter med personlig veiledning. Målet er at pasientene skal endre livsstil, leve lenger og slippe mange legebesøk.

Alle kvinner som har hatt kreft i underlivet blir fulgt opp av lege en tid etter at de er ferdigbehandlet. Kvinnene venter gjerne med å rapportere eventuelle nye symptomer om de vet at de har en legetime noen måneder frem i tid. I mellomtiden kan de ha blitt alvorlig syke.

– I stedet for hyppige legebesøk vil vi heller la pasientene gå til spesialutdannede sykepleiere som fungerer som livsstilscoacher. Samtidig vil vi at pasientene skal rapportere symptomene selv gjennom en spesiallaget app. Målet er at pasientene skal endre livsstil og leve lenger, samtidig som at de reduserer antall besøk hos legen, sier Sveinung Berntsen, professor og instituttleder ved Universitetet i Agder.

Pasientene i studien får tilgang til appen Letsgo og et aktivitetsarmbånd. Disse skal hjelpe pasientene med å få en mer aktiv livsstil. Brukerne kan sette seg aktivitetsmål, få aktivitetspåminnelser, laste ned tilpassede treningsprogrammer med illustrasjoner og videoer og få skreddersydd informasjon. Sykepleiere veileder om bruken.

Appen gir pasientene regelmessig spørsmål om ti ulike symptomer på tilbakefall. De blir bedt om å ringe sykehuset ved høy score for symptomer. Tilbakefall kan bli oppdaget og fulgt opp mye tidligere enn før.

– Om det viser seg at dette er et godt system for å hindre tilbakefall, oppnå en sunnere livsstil og spare penger, er det naturlig å tenke at dette blir den nye standarden for oppfølgingsløpet. Planen er at fremtidens helsevesen kan tilpasse og tilby dette systemet til sine pasienter, sier Berntsen.

Letsgo blir testet på fem sykehus fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, med fem kontrollsykehus.

Les mer om Letsgo på nettsidene til Universitetet i Agder

Powered by Labrador CMS