En notis fra UiT Norges arktiske universitet - les mer.

Lokalstyreleder Arild Olsen (t.v.), dekan Sonni Olsen og administrasjonssjef Hege Walør Fagertun gleder seg over den nye avtalen mellom HSL-fakultetet ved UiT og Longyearbyen lokalstyre. (Foto: Karine Nigar Aarskog)

Longyearbyen møter framtida med UiT

Longyearbyen får hjelp fra UiT til å løse noen av framtidsutfordringene på øygruppa.

– Longyearbyen opplever store endringer, og det er nødvendig å bygge kompetanse rundt det som skjer. For å kunne sikre et norsk, robust familiesamfunn på 78 grader nord trenger vi kunnskap, ikke bare om naturen, men om menneskene her, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

I forrige uke undertegnet Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) ved UiT en samarbeidsavtale med Longyearbyen lokalstyre. Avtalen springer ut ifra en overordnet avtale som UiT inngikk med lokalstyret i juni i år.

Formålet er at UiT skal bidra med forskning, kompetanse og studenter for å finne relevante problemstillinger for lokalsamfunnet og prøve å løse dem. Avtalen involverer mange av fagmiljøene ved fakultetet og åpner opp for at studenter kan reise på praksisopphold i Longyearbyen.

En av de store omveltningene Longyearbyen nylig har vært gjennom er avviklingen av gruvedriften, som i over 100 år har vært en grunnpilar i samfunnet.

En annen utfordring er klimaendringene som fører til at permafrosten smelter, noe som skaper problemer for infrastrukturen i byen.

– Vi er rå på naturvitenskapelig forskning på Svalbard. Der leverer Universitetssenteret på Svalbard i verdensklasse. Men vi vet ingenting om menneskene.

Les mer om samarbeidet på hjemmesidene til UiT

Powered by Labrador CMS