På divvun.no er det mulig å laste ned alle tastaturene for bruk til PC og Mac. (Foto: UiT)
På divvun.no er det mulig å laste ned alle tastaturene for bruk til PC og Mac. (Foto: UiT)

Nytt tastatur til truede samiske språk

Fra og med i dag kan alle sørsamer, lulesamer og enaresamer bruke datamaskiner til å skrive på eget språk like raskt og effektivt som på norsk eller engelsk.

– Dette vil være til god hjelp for å berge allerede svært sårbare språk. Nå kan lulesamer, sørsamer og enaresamer bruke tastaturer tilpasset eget språk og på den måten kommunisere på sitt morsmål via Word, mail eller sosiale medier like raskt og effektivt som alle andre, sier Sjur Nørstebø Moshagen.

Han er prosjektleder ved Institutt for språk og kultur og sentral i utviklingen av tastaturene i de språkteknologiske miljøene Giellatekno og Divvun ved UiT Norges arktiske universitet.

Alle de tre språkene står på UNESCO sin rødliste over alvorlig truede språk. For tre år siden lanserte Divvun mobiltastaturer for seks samiske språk, i 2015 ble et tekst-til-tale-program tilgjengelig og tidligere i 2017 lanserte Giellatekno et program som oversetter nordsamisk til norsk.

– Mobiltastaturene er viktig, men når du skal skrive mye tekst, er det greit å kunne gjøre det på vanlige datamaskiner. Derfor vil de nye tastaturløsningene svært nyttige i hverdagen for mange, mener Moshagen.