– Norsk deltakelse i Mali blir som å slå på et vepsebol

Norge kan bli et mål for aktivister og terrorister, mener Torbjørn Knutsen fra NTNU.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mali er en tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960. Landet var før løsrivelsen kjent som Den Sudanske Republikk og Fransk Sudan. Fra 1960–1991 var landet et diktatur. Det første frie valg fant sted i 1992. 21. mars 2012 skjedde et militærkupp i landet. Mali har en befolkning på 14,5 millioner. (Kilde: Wikipedia) (Foto: Wikimedia Commons)

Norge vurderer å gå inn Mali med militære styrker. Mandag fikk Norge en uformell henvendelse fra Sverige om å bli med i et nordisk militært samarbeid i Mali.

Utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen har åpnet for et norsk bidrag til EUs opplæringsmisjon i Mali, som skal drive opplæring av de vestafrikanske ECOWAS-styrkene som skal til Mali med mandat fra FN.

– Dette er interessant. Siden Sverige har tatt dette initiativet, vil vi drøfte dette med våre nordiske kolleger, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, trekker opp ulike scenarioer for en mulig norsk deltakelse.

– På den ene siden kan en slik deltakelse styrke det vestlige forsvarssamarbeidet. Særlig vil det styrke Norges samarbeid med NATO.

– Norge trygger sin egen sikkerhet og sitt eget land ved å være en del av den vestlige forsvarsalliansen. Siden invasjonen i Libya er det forøvrig ikke USA, men Frankrike – med Storbritannia hakk i hæl – som har gått i bresjen for vestlig militæraksjon, sier Knutsen.

Sett fra den andre siden blir Norge ved en militærintervensjon stående i allianse med de gamle kolonimaktene. Både Mali og Algerie var franske kolonier fram til 1960-tallet, og en norsk deltakelse sammen med de franske styrkene bringer Norge inn i de gamle kolonienes fiendebilde.

– En norsk intervensjon i Mali reiser en rekke problemstillinger. Hvis dette er en kamp mot terror, er den forbundet med stor risiko: Det blir som å slå på et vepsebol. Det kan blant annet gjøre Norge til et mål for aktivister og terrorister, understreker han.

– Og hvis det handler om å trygge norske næringslivsinteresser, legges det opp til en politikk hvor næringslivet stikker av med fortjenesten, mens staten tar ansvaret – og betaler regningen – for sikkerheten, avslutter Torbjørn Knutsen.

Powered by Labrador CMS