Annonse

Skremmeskudd mot matfatet

Dyresykdommer sender fra tid til annen skremmeskudd mot matfatet vårt. - Men det skal svært mye til før den norske befolkningen snur ryggen til egg og kjøtt fra fjørfe.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener forsker Unni Kjærnes ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Kommer fugleviruset til landet, vil fjørfebøndenes kyllinger og høns bli mer utsatt. Ikke bare med tanke på smittefare, men også med tanke på salg.

- Men basert på hvordan norske forbrukere tidligere har reagert, er det ikke gitt at nedgangen blir betydelig, mener Unni Kjærnes.

Velge bort hvitt kjøtt?

- Men det er klart; får vi et virusutbrudd blant fugler også i Norge kan det absolutt tenkes at en del forbrukerne vil erstatte hvitt kjøtt med andre kjøttyper og eventuelt velge bort egg for en periode, fortsetter Kjærnes.

Onsdag denne uken gikk EUs organ for næringsmiddelkontroll (EFSA) ut med en advarsel mot å spise rå egg eller rått kjøtt fra fjørfe. Og det til tross for at det ikke er funnet noe som helst bevis for at fugleinfluensaen kan smitte mennesker gjennom mat.

Stoler på myndighetene

Forsker Unni Kjærnes ved SIFO har i flere år drevet studier av matsikkerhet og forbrukernes tillit til mat.

"Unni Kjærnes, forsker ved SIFO."

En rekke forskningsarbeider viser at norske forbrukere har veldig stor tillit til maten de kjøper i butikken, og at de bekymrer seg lite for at den kan være utrygg. Det gjelder ikke bare norske produkter, men også importerte.

Enkelte vil riktignok alltid være mer skeptiske enn andre, men de som bekymrer seg for matsikkerhet i Norge tilhører normalt et lite mindretall.

- Nordmenn setter i stor grad sin lit til at myndighetene passer på, sier Kjærnes.

Selv om vi kan være forsiktige med hva vi spiser når vi er i utlandet, for eksempel i Russland, vil vi være mindre bekymret for den samme maten når den er importert og selges her i Norge. Troen på at myndighetene beskytter oss er sterk, fortsetter hun.

- Ikke bevis for matsmitte

Bakgrunnen for at EU-organet EFSA onsdag anbefalte å koke eller steke egg og kjøtt fra fjørfe godt, er at fugleviruset sprer seg i Europa, og er påvist i Russland, Romania, Kroatia og Tyrkia.

- Vi har ennå ikke bevis for at viruset kan smitte gjennom mat. Men vi kan ikke utelukke det heller. Hvis du ikke spiser rå egg, og alltid koker kjøttet ordentlig, burde det ikke være noen fare, sier EFSAs administrerende direktør, Herman Koeter, til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitungs nettutgave, ifølge NTB.

Fugleinfluesaen har så langt heller ikke rammet kommersiellt fjørfehold innen EU-landene, opplyser EFSA på sin internettside.

Her hjemme mener Mattilsynet at det ikke er nødvendig med en tilsvarende advarsel, og at vi trygt kan spise norske egg og fjørfekjøtt.

"Kylling er populær mat i Norge, og nordmenn bekymrer seg mindre for maten de kjøper enn folk i mange andre land."

Andre land reagerer kraftigere

Kjærnes tror salget av egg og kjøtt fra fjørfe kan gå betraktelig ned i en del land som rammes av fugleinfluensaen, og land som har tradisjon for å reagere kraftigere på matskandaler og advarsler mot mat enn Norge.

- Jeg har registrert at engelskmennene har begynt å reagere, allerede før EU kom med advarselen, sier Kjærnes.

Sluttet å kjøpe kjøtt

Forskeren minner om at markedet for oksekjøtt ble svært labert i flere land, da kugalskapen skapte frykt for noen år siden.

"Salget av kjøtt i flere europeiske land tok seg gradvis opp opp igjen i etterkant av kugalskapen."

- I Italia, Portugal og Tyskland kollapset markedet totalt, men det tok seg gradvis opp igjen, sier SIFO-forskeren.

- Mye av det samme skjedde i England, og der ble det i enda større grad et spørsmål om å finne politiske løsninger. Også i Norge skapte kugalskapen bekymring. Men i likhet med Danmark var ikke snakk om noen nevneverdig nedgang i salget av kjøtt, sier Kjærnes.

- Vi bryr oss om matsikkerhet i Norge, men vi har over lengre tid opparbeidet en grunnleggende tillit om at alt er greit med maten vi spiser. Nordmenn er faktisk ikke blant de største matnasjonalistene, men her som andre steder anses maten i eget land ses gjerne på som tryggere og mer troverdig enn mat som kommer fra andre land, sier Kjærnes.

Reaksjoner i markedet?

Prior, som er Norges ledende leverandør av produkter med egg og hvitt kjøtt, har så langt ikke merket noen negative salgsmessige reaksjoner i det norske markedet.

"Prior har ikke merket noen nedgang i salget av egg og kylling."

- Vi følger salgstallene daglig, og har ikke sett noen nedgang, sier direktør for salg og marked i Prior, Arild Husefjeld til forskning.no.

- Vi har vært lenge i bransjen, og sett en del dyresykdommer komme og gå. Vår erfaring er at nordmenn har ganske avslappet forhold til slike ting.

- Forbrukerne har tillit til den norske landbruksproduksjonen og til Mattilsynets vurderinger, som nå entydig går ut på at vi bare kan fortsette å spise egg og kylling, fortsetter Husefjeld.

- Hva tror du vil skje med tilliten til fjørfeprodukter hvis viruset kommer til Norge?

- Det blir et hypotetisk spørsmål, siden fugleviruset ikke har rammet Norge. Vi er tradisjonelt det siste landet som får dyresykdommer, og har den beste dyrehelsen i hele verden, uttaler Husefjeld.

Les mer…

Nyheter fra European Food Safety Authority (EFSA)

Folkehelseinstituttets samleside om fugleinfluensa.

Informasjon om fugleinfluensa hos Mattilsynet.

Powered by Labrador CMS