EM-triumfen ga danskene 20 års selvtillit

Det at Danmark vant EM for 20 år siden har preget fotballandslaget både positivt og negativt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark beseiret Nederland i både 1992 og 2012. Her fra 2012. (Foto: Wikimedia Commons)

Fakta:

Siden 1992 har Danmark vært med ved syv EM- og VM-sluttrunder, og de beste plasseringene har vært kvartfinaleplasser ved VM i 1998 og EM i 2004.

Fakta:

Danmark er det landet med færrest innbyggere som noensinne har vunnet EM:

1. Tyskland, vunnet tre ganger, 81 millioner innbyggere

2. Frankrike, vunnet to ganger, 65 millioner innbyggere

3. Spania, vunnet to ganger, 40 millioner innbyggere

4. Sovjetunionen, vunnet én gang, 293 millioner innbyggere

5. Italia, vunnet én gang, 60 millioner innbyggere

6. Nederland, vunnet én gang, 16 millioner innbyggere

7. Tsjekkoslovakia, vunnet én gang, 15 millioner innbyggere

8. Hellas, vunnet én gang, 11 millioner innbyggere

9. Danmark, vunnet én gang, 5 millioner innbyggere

På Nya Ullevi stadion i Göteborg spilte det danske fotballandslaget i 1992 EM-finale mot Tyskland. Den strålende junikvelden endte med en 2-0-seier til Danmark etter mål av John «Faxe» Jensen og Kim Vilfort.

Den kvelden, for nøyaktig 20 år siden, utløste en sann fotballeufori. Danmark ble et av kun ni land som noensinne har vunnet fotball-EM.

Med seieren fulgte også høye forventninger i årene etter. Ifølge to danske idrettspsykologer har det skapt et press som kan være både positivt og negativt.

Kan starte negativ spiral

En seier skaper høye forventninger og et håp om at suksessen gjentar seg. Det gjelder både hos spillerne og hos publikummet.

Høye forventninger kan føre til negative tanker hvis de ikke blir innfridd. Det forklarer idrettspsykolog Carsten Hvid Larsen, som er ph.d.-student ved Syddansk Universitet.

– Forestill deg at du, før en kamp, sier til deg selv: «Dette er en sikker seier. Vi kommer til å vinne». Hvis du ikke lykkes under kampen, vil det medføre at tvilen sniker seg inn i tankene underveis. Det kan bli en negativ spiral som gjør at spilleren føler seg presset, tenker negativt og dermed spiller dårlig. Så derfor handler det om å avstemme forventningene før en kamp, forklarer han.

– Og seieren i 1992 har naturligvis ført til høyere forventninger til det danske laget.

Press kan være positivt

Men press kan også være positivt. Larsen mener EM-seieren i 1992 har hatt flere positive enn negative virkninger.

– Forventninger fører til økt innsats. Vi møter jo nasjoner som har like mange registrerte fotballspillere som vi har innbyggere. Men selv om vi er et lite land, så kan vi ett og annet. Det beviser vi noen ganger, som for eksempel da vi nylig slo Nederland, sier Larsen.

EM-triumfen har vært en trøst

Publikum har ofte høye forventninger til landslaget. Morten Olsen toner ned de forventninger ved å omtale Danmark som en liten nasjon med få spillere. (Foto: Colourbox)

Niels Nygaard Rossing er studielektor i ballspill og idrettspsykologi med Aalborg universitet. Han mener EM-seieren i 1992 har gitt selvtillit og positivitet. Det bekreftet at det var mulig å komme langt, også for et lite land.

– Landslaget er et miljø, og historien påvirker kulturen i lang tid. Man kan si at kulturen speiler seg i historien. Triumfen gjør at man får tro på seg selv, sier Rossing.

Rossing mener at Danmark har vært flinke til å være realistiske. EM-seieren i 1992 har vært en kilde til selvtillit, snarere enn et kriterium for suksess.

– Spillere får fortsatt selvtillit av historien. Man føler at man har mulighet for å klare det, sier Rossing.

Talentutvikling er veien fram

I Danmark har man satset på å finne unge spillere og drive talentutvikling.

– Særlig innenfor de siste ti årene har det danske landslaget og det danske fotballforbundet vært flinke, særlig i å ta i bruk bredden. Forbundet har for eksempel latt barnefotball være barnefotball, og ikke resultatball, sier Rossing.

– Forskning viser at det er en fordel når fotballen har fokus på glede og lek. Gleden skal være drivkraften, ikke drømmen om å bli landslagsspiller.

Et effektivt talentutviklingsprogram er essensielt hvis dansk fotball skal ha en sjanse mot de store nasjonene. Den danske landslagstreneren Morten Olsen legger stor vekt på talentutvikling. Etter at Olsen ble landslagstrener, er fotballen i Danmark blitt mer ballbesittende, mener Carsten Hvid Larsen.

– Man må være heldig med å finne de riktige talentene. Men man blir flinkere til det med tiden, sier han.

Siste gang?

På tross av de positive konsekvensene etter seieren ved EM i 1992 er de to forskerne enige om at det er usannsynlig at Danmark igjen kan vinne EM.

– Jeg vil ikke kalle det naivt at tro at Danmark kan vinne igjen, men det er blitt svært vanskelig, sier Larsen.

Han peker på at de store landene har mye mer ressurser, blant annet fra TV-penger. Det påvirker talentutvikling og profesjonell fotball. Dessuten har de store landene en langt større talentmasse å velge fra.

Forskerne er også optimister: – I semifinalene i EM 2012 er det bare stort sett bare store nasjoner. En liten nasjon har problemer med å gå hele veien, men selvfølgelig er det en sjanse. Det viste Danmark i 1992, sier Rossing.

Om Danmark har vunnet sin siste finale, vil tiden vise. Men det er sikkert at EM i 1992 for alltid vil stå som en milepæl i danskenes bevissthet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS