Tar du mot til deg og ber om å få lytte til musikken som tenåringen liker, kan det styrke deres fremtidige forhold dere i mellom. Foto: Shutterstock)

Derfor bør du høre på musikk sammen med tenåringsbarna

Vil du ha et godt forhold til dine tenåringsbarn, bør du kanskje be dem ta ut ørepluggene og spille musikken høyt i stedet.

Når barna er små spiller vi gjerne barnemusikk høyt i stua. Men etter hvert som barna vokser til, blir felles lytting sjeldnere.

Tenåringene hører på gud vet hvilken musikk gjennom øreplugger festet til mobilen. Og foreldre sniker seg kanskje til å streame gamle og nye favorittartister når barna er utenfor hørevidde på rommet sitt.

Men du kan trygt finne frem de gamle LP-platene fra du selv var ung, og spille Prince, Madonna eller Bowie høyt for tenåringene. Og vise interesse for deres musikksmak og la dem få spille Kygo høyt.

En ny studie fra Universitetet i Arizona viser nemlig at det å høre på musikk sammen med tenåringen din, kan gjøre underverker for deres fremtidige forhold.

Nærere forhold

Unge menn og kvinner som hadde felles musikk-erfaringer med sine foreldre gjennom oppveksten, rapporterte at de hadde et bedre forhold til sine mødre og fedre på vei inn i voksenlivet. I hvert fall hvis vi skal tro den nye studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Family Communication.

Spesielt gjaldt dette samlytting med foreldre mens barna var tenåringer. Så dersom du ikke bare betaler for billettene, men også slenger deg med på Kygo-konsert, har du altså investert i en god, fremtidig relasjon med de unge.

– Hvis du spiller musikk for barna, hjelper det deg til å få et nærere forhold til dem ikke bare da, men også senere, sier professor Jake Harwood i en pressemelding. Han leder institutt for kommunikasjon ved University of Arizona, hvor studien ble utført.

Det skal kanskje mye til at dere deler den samme musikksmaken. Men det gjør også susen å utveksle hverandres musikkerfaringer. For eksempel om dere lar ungdommene styre musikken når dere er ute og kjører bil sammen.  

– Dette har en sterk påvirkning på tenåringens syn på forholdet deres, sier Harwood.

Tenårene viktigst

Forskerne fant ut alt dette ved å spørre en gruppe unge voksne, om hvor ofte de hadde deltatt i musikkaktiviteter sammen med sine foreldre. Som hvor ofte de hadde lyttet på musikk sammen, dratt på konserter eller spilt på instrumenter sammen.

Deltakerne, som var 21 år i snitt, rapporterte om de hadde silke minner fra da de var åtte år, 13, og fra 14 og oppover.

De ble også bedt om å fortelle hvordan de oppfattet sitt nåværende forhold til foreldrene.

Resultatet viste en sammenheng mellom deres nåværende forhold til foreldrene og om de hadde delt musikkerfaringer gjennom oppveksten. Særlig de som hadde felles musikkerfaringer fra tenårene, hadde et godt forhold til foreldrene i voksen alder.

– Musikk kan være et middel for foreldre som gjerne vil forbedre forholdet til barna og forsikre seg om at det varer lenge, sier forskerne.

Blir sjeldnere med årene

Det er vanlig å synge vuggesanger og barnesanger for barna når de er små. Men etter hvert som barna vokser og blir tenåringer, blir det mer vanlig å lytte til musikk hver for seg.

– Det er kanskje nettopp derfor det har så stor effekt for tenåringer med felles musikkopplevelser sammen med de voksne, fordi det skjer sjeldnere, sier forskeren Sandi Wallace som ledet studien.  

Hun har kontrollert for andre opplevelser barna hadde sammen med foreldrene mens de vokste opp, uten å finne lignende samvariasjon. Musikk så ut til å ha en unik effekt.

– Det er interessant å se at musikk som har så mye makt og innflytelse på samfunnet i dag, også kan ha en positiv effekt på forholdet mellom barn og foreldre, sier hun.

Koordinasjon og empati

Hvorfor musikk kan ha en slik effekt, vet ikke forskerne. Men de foreslår to årsaker.

– Når vi spiller eller lytter til musikk sammen, skjer det en viss form for synkronisering eller koordinering, sier Hardwood.

Du liker andre bedre når dere danser eller synger sammen, viser tidligere forskning. Den andre grunnen kan ha med empati å gjøre.

– En rekke nye studier har fokusert på hvordan musikk kan vekke dine følelser, og det kan igjen få frem en empatisk respons hos dem du lytter sammen med, sier Wallace.

Føler empati når de gjør ting sammen

Studien tyder på at det er koordinasjonen som betyr mest, på lik linje med at de unge oppgir at de føler empati med foreldrene når de gjør noe sammen.

Men selv om det er en sammenheng mellom musikklytting og et godt forhold, behøver det ikke å være en direkte årsakssammenheng.

Vi kan jo ikke se bort fra at foreldre som introduserer barna for sin favorittmusikk, og som viser respekt for barnas musikksmak, i utgangspunktet har et nærere forhold seg i mellom enn andre. 

Referanse:

S. Wallace, J. Harwood: Associations between shared musical engagement and parent–child relational quality: the mediating roles of interpersonal coordination and empathy. Sammendrag. doi.org/10.1080/15267431.2018.1466783

Powered by Labrador CMS