Hesten er god til å tolke ansiktsuttrykket ditt. Men hva gjør det med forholdet til mennesker på sikt? (Foto: Kyrre Lien/NTB scanpix)

Hesten husker at du har vært sint

Har du vært glad eller sint i møte med en hest, kan det påvirke hvordan den ser på deg senere. 

Alt hesten så var et surt fjes som stirret på den fra et bilde.

Likevel oppførte hesten seg annerledes da den flere timer seinere møtte kvinnen på bildet ansikt til ansikt, nå med et nøytralt ansiktsuttrykk.

Sint og blid kvinne

Om hesten ble urolig, er ikke godt å si. Men den gjorde i hvert fall oftere noen bevegelser som vi mennesker tolker som at den er stresset.

Hesten klødde seg med mulen, tennene eller ved å skrubbe seg mot noe. Den senket hodet mot gulvet samtidig som den holdt blikket festet på mennesket, eller den slikket og tygget uten å ha noe i munnen.

Men det var ingen forskjeller i hjerterytmen, og bare én hest viste tegn til å unngå mennesket, med å øke avstanden.

21 hester fikk se enten et blidt eller sint kvinnefjes i to minutter i stallen. Først tre til seks timer seinere kom personen på bildet inn i båsen.

Stirret mest med ett øye

Det mest slående er kanskje hvilket øye hesten så på kvinnen med. Det kan nemlig avsløre hvordan dyret oppfatter henne.

Om kvinnen tidligere hadde rynket brynene og sett sint ut, stirret hesten mest på henne med venstre øye. Det vil si at synsinntrykkene ble behandlet i høyre hjernehalvdel, ettersom hjernen speilvender.

I denne delen av hjernen bearbeider hester, i likhet med blant annet hunder, negative og potensielt truende inntrykk. Det har andre studier vist.

Det kan tyde på at hestene er på vakt mot mennesker de tidligere har sett at kan være sinte.

Hadde hesten derimot sett en smilende person, snudde den lett på hodet og brukte det høyre øyet mest for å titte på den nøytrale gjesten.

Kjenner igjen folk

Hestene reagerte ikke slik da det var et annet menneske enn den de hadde sett på bildet som kom inn i båsen. Da var det ikke så store forskjeller mellom hvilket øye de brukte, fant forskerne ut da de testet en annen gruppe hester.

Hesten kjenner altså igjen mennesker og bruker kunnskapen om dem ved neste møte. 

De engelske forskerne bak studien hevder at det er første gang noen har påvist akkurat dette. Derimot visste de allerede at hesten kan få med seg folks ansiktsuttrykk. Den samme forskergruppa har også funnet ut at hester kan lese kroppsspråket vårt.

Hestene glodde likevel litt mer med det venstre øyet når forskerne byttet om på personene som kom inn i båsen. Dette har ikke forskerne noen forklaring på, men de foreslår at det for eksempel kan skyldes at hestene var misfornøyde med situasjonen generelt.

Kanskje det peker mot at hestens grunninnstilling er skeptisk og at den heller blir avslappet når det kommer en person den husker som blid, enn at den reagerer med mer mistenksomhet når den gjenkjenner et tidligere surt ansikt?

Referanse:

Leanne Proops mfl: Animals Remember Previous Facial Expressions that Specific Humans Have Exhibited. Current Biology, vol. 28, nr. 9, 7. mai 2018. DOI: 10.1016/j.cub.2018.03.035. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS