Skifter forkledning kjapt i dypet

Blekkspruter endrer raskt fargeframtoning ut fra lysforholdene, for å optimalisere kamuflasjen sin. Dermed øker de sjansen for å unngå fiendens jaktende lyskastere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blekkspruten Japetella heathi, her ferdig skiftet til den mørkere varianten av kamuflasjen sin. (Foto: Sarah Zylinski, Duke University)

Forskere viser i ny studie i Current Biology at det forekommer hurtige skifter mellom en transparent kamuflasje og en mørkerte variant.

Blekkspruter av artene Japetella heathi og Onychoteuthis banksii gjør slike kjappe endringer på kamuflasjen. 

Hvilken forkledning de velger, avhenger av lysforholdene i leveområdet deres på 600 til 1 000 meters dyp.

- Når den den ene kamuflasjestrategien er nyttigere enn den en andre, har ingen klar avgrensning. Faktorer som tid på døgnet, skydekke og hvor grumsete vannet er, vil påvirke framtoningen.

Det skriver forskerne Sarah Zylinski and Sönke Johnsen, som er hjemmehørende ved amerikanske Duke University.

Gjennomsiktig - eller litt mørkere? 

Forskerne gjorde oppdagelsen med de raske kamuflasjeskiftene i Sør-Amerika, i  forbindelse med at de videofilmet ulike havboeres lysrepons på mange hundre meters dyp.

Krabaten J. heathi har to alternativer; å framstå blank, transparent eller glansløs i gulrøde toner. Skiftene skjer på sekunder, og endringene foregår i hudceller i blekksprutens skinn, kalt kromatoforer.

Disse inneholder pigmenter som endrer størrelse på grunn av nerveimpulser, og det gjør det mulig å variere kamuflasjen.

Her har Japetella heathi oppfattet forholdene slik at det er smartest å framstå i en blank, transparent utgave. (Foto: Sarah Zylinski, Duke University)

Forskerne sier deres studie er den første de kjenner som har utført økologisk relevante atferdsstudier der bruken av kromatoforer hos blekksprut undersøkes.

Det går fram av en pressemelding fra Cell Press.

Dobbelt så mye lys

Man skulle kanskje tro den mer gjennomsiktige habitten til J. heathi var gangbar til de fleste anledninger. Den gang ei.

Dobbelt så mye lys reflekteres med den transparente klednigen når en lyskilde rettes direkte mot blekkspruten, samnmenlignet med den mørke kamuflasjen, viser forskerne.

Å kunne skifte forkledningsstrategi er en stor fordel dersom man skal ha sjanse til å leve et rimelig langt og lykkelig liv i havdypet.

Der finnes nemlig rovfisk utstyrt med organer som fungerer som søkende lykter etter matfatet.

Referanse:

Zylinski og Johnsen, Mesopelagic Cephalopods Switch between Transparency and Pigmentation to Optimize Camouflage in the Deep, Current Biology (2011), doi:10.1016/j.cub.2011.10.014

Powered by Labrador CMS