De er unge og usikre. De har psykiske plager eller er redde for å få det. Dermed er de lydhøre når influenserne som de allerede har fulgt både til trening, til middag og gjennom bruddet med kjæresten, sier at hormonell prevensjon kan føre til angst eller andre plager.(Illustrasjonsfoto: Krakenimages/Shutterstock/NTB)
Dårlige råd fra influensere kan gjøre at flere unge blir gravide
– Det er viktig at unge mennesker er kritiske til den informasjonen de får fra sosiale medier og til kilden de får den fra, sier amerikansk forsker.
Influenserne snakker aller mest om hvorfor du bør unngå de midlene som virker. Det viser en ny studie. Den har tatt for seg youtubere som har meninger om prevensjon.
– Dette er et folkehelseproblem, mener Emily Pfender. Hun arbeider med en doktorgrad i medier og helse ved University of Delaware.
– Videoer fra influensere fraråder bruken av svært effektive metoder for prevensjon. De lar også være å oppmuntre til å bruke andre former for beskyttelse mot graviditet og kjønnssykdommer, sier Pfender.
Hun har analysert videoer fra 50 nettkjendiser med et gjennomsnitt på 377.000 følgere på Youtube.
Først og fremst har hun sett på holdningene deres til hormonelle prevensjonsmidler som P-stav, P-pille, P-sprøyte og hormonspiral. Hun har også registrert hva de mener om apper som følger med på menstruasjon og eggløsning og hva de mener om kondomer.
Vil være «naturlige»
De aller fleste snakker om at de bruker eller har brukt hormonelle prevensjonsmidler, men tre av fire forteller at de har sluttet eller planlegger å slutte med dem.
Det gjør de først og fremst fordi de vil være mer naturlige og fordi de mener det vil bedre den psykiske helsen deres.
Samtidig hevder de at appene som følger med på syklusen og teller dager, er mer naturlige, har færre bivirkninger og er kosteffektive enn hormonelle midler.
App-bekymret
Det er bekymringsfullt hvor populære disse appene er blitt, mener Emily Pfender.
– Å følge med på syklusen er ikke like effektivt for å hindre graviditet. Det unge seere ikke får med seg i videoene, er hvor mye arbeid og nitid planlegging det krever, sier hun.
Pfender er slett ikke negativ til å få helseinformasjon på sosiale medier. Det gjør det mulig å få perspektiver fra likesinnede.
– Det er også mange godt kvalifiserte influensere, slik som leger, forskere og andre eksperter. Men studien min omfatter ikke dem, forteller hun til forskning.no.
– Det er viktig at unge mennesker er kritiske til den informasjonen de får fra sosiale medier og til kilden de får den fra. De bør være skeptiske til å tro at det samme passer for alle, sier Emily Pfender.
Enveistillit
Tale Maria Krohn Engvik er en av influenserne som har en utdannelse i bunnen når hun snakker om seksualitet. Helsesykepleieren har over 300.000 følgere på sosiale medier som «Helsesista».
Annonse
– Mange tror lettere på den influenseren de følger enn på en venn, en mor eller far, en tante eller en lærer, slår hun fast.
– Du får et personlig forhold til influenseren når du får bli med på trening, vite hva de har spist og være med når det blir slutt med kjæresten. Det blir et merkelig enveisforhold der den personen ikke aner hvem du er, forklarer hun til forskning.no.
Ser ut som sannhet
Engvik understreker at influenserne gjerne er åpne om at de ikke er fagpersoner.
– Men det er ikke sikkert de forstår effekten eller kraften av det de legger ut. Så kan de også ha veldig sterke meninger. Meningene blir stående som sannhet for følgerne deres, sier hun.
Du kan ikke vente at den som ikke har noen faglig bakgrunn, skal opptre som en fagperson. – Dette sier noe om hvor viktig det er å lære barn og ungdom å være kritiske, ifølge Engvik.
Redde for angst
Hun ser godt at unge jenter og kvinner er ekstra utsatt når det er snakk om prevensjonsråd. Ikke først og fremst fordi det er flaut å snakke om, men fordi de er redde for at de hormonelle prevensjonsmidlene skal gi dem nye eller større problemer:
– Mange er i en usikker og følsom alder. Mange sliter med psykiske ting, sier hun.
– De er redde for å påføre seg selv enda mer plager eller belastninger hvis de hører at hormonelle prevensjonsmidler kan føre til enda mer angst. Da er de lett påvirkelige. Det vil de ikke ha, eller de har allerede nok av det fra før, sier Tale Maria Krohn Engvik.