Annonse

Røyking påvirker tannkjøttbehandling

Ikke-røykere har større sjanse enn røykere til å bli bedre etter behandling av tannkjøttbetennelse (periodontitt), konkluderer en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Forskjellene blir tydeligere når behandlingen skjer sent i sykdomsforløpet, men jevner seg ut hvis pasientene slutter å røyke før behandlingen starter.

- Effekten er omtrent den samme for de som ikke røyker og de som har røkt tidligere.

- Gevinsten er derfor stor for de som velger å stumpe røyken, sier forsker Kjetil Gundro Brurberg ved Kunnskapssenteret.

Mange rammes

Periodontitt er en tannkjøttbetennelse som kan føre til at tennene løsner og faller ut.

Omtrent halvparten av alle over 40 år rammes av mild til moderat periodontitt, mens 7-10 prosent rammes av mer alvorlige varianter av sykdommen.

Årlig blir over 13 000 pasienter behandlet for periodontitt hos allmennpraktiserende tannleger eller spesialsiter i periodonti.

Behandlingen består vanligvis i å rense tannoverflatene med mekaniske hjelpemidler, men kan også omfatte kirurgi og bruk av antibiotika.

Det er en kjent sak at sigarettrøyking ofte gir nedsatt munn- og tannhelse, og at sigarettrøyking er en risikofaktor for å utvikle periodontitt.

Andre faktorer kan påvirke

Kjetil Gundro Brurberg.

Datagrunnlaget har begrensninger som gjør det vanskelig å avgjøre om forskjellene mellom ikke-røykere og røykere skyldes behandlingsrespons alene, eller om andre faktorer også spiller inn.

Rapporten baserer seg på resultater fra 38 vitenskapelige artikler som ble identifiserte etter søk i internasjonale databaser.

Lenke:

Rapporten er bestilt av Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS