Den gikk nesten hele Norge på langs, men nå er ferden over for Tanajerven. 17. april ble den skutt.  (Foto: Rein Arne Golf/Statens naturoppsyn)
Den gikk nesten hele Norge på langs, men nå er ferden over for Tanajerven. 17. april ble den skutt. (Foto: Rein Arne Golf/Statens naturoppsyn)

Rekordjerv fra Tana drept

Den unge jerven vandret 125 mil i luftlinje, fra Tana til Luster. Men oppholdet i den nye hjemkommunen ble ikke slik jerven kunne håpet. 17. april ble rovdyret skutt og drept.

Etter at hannjerven ble registrert første gang i Tana i Finnmark i mai 2013, flyttet den i fjor sørover til Skjåk. Han slo seg imidlertid ikke til ro der heller, så i vinter fortsatte vandringen sørover over Jostedalsbreen, eller øst for breen, før den endte sine dager i Båtdalen i Luster kommune i Sogn og Fjordane, melder Rovdata.

Det er kjent at unge jerver kan vandre langt på leting etter sitt eget territorium. For Tanajerven gikk ferden fra Tana  i Finnmark til Luster ved Sognefjorden. En avstand som i luftlinje er 125 mil.

Det er den lengste vandringen som noen gang er registrert på jerv, og «individ 2869», som rovdyret er registrert som, slo den tidligere vandrerekorden med god margin. Den forrige bestenoteringen tilhørte nemlig en hannjerv som vandret 80 mil i luftlinje, fra Kiruna i Sverige til Alvdal i Hedmark.

DNA-analyser bekrefter identitet

Genetiker Øystein Flagstad i Rovdata forteller at det ble tatt vevsprøver fra en jerv som ble felt 17. april, og DNA-analyser av disse prøvene bekrefter nå at det er den landskjente vandrejerven som måtte bøte med livet i Båtdalen.

– Etter at hannjerven ble registrert i kommunene Luster og Skjåk i fjor, er han i vinter påvist gjennom to prøver som ble samlet inn i februar nord for Jostedalsbreen i Sunndalen i Stryn kommmune, har Flagstad uttalt til Rovdata.

Referanse:

Tanajerven endte sine dager i Luster (Rovdata)

Powered by Labrador CMS