Flygeøgle funnet i Afrika

En ukjent flygeøgle er funnet i Niger. Med et vingespenn på fem meter jaktet den over Afrika for 110 millioner år siden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Flygeøglene dukket opp for 225 millioner år siden. (Foto: Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage)"
"Flygeøglene dukket opp for 225 millioner år siden. (Foto: Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage)"

Discovery melder at amerikanske forskere har funnet en ny pterosaurart i Niger. Oppdagelsen er så fersk at øglen ennå ikke har fått noe navn. Pterosaurer er en gruppe flygende øgler som levde omtrent samtidig med dinosaurene.

110 millioner år gammelt

Fossilet ble funnet i steiner som ble avleiret i krittiden, og det er 110 millioner år gammelt. Det består av mesteparten av en vinge og flere slanke tenner fra dens overproporsjonerte kjever.

Kosedyr

Dette området er rikt på fossiler. Ikke så langt unna fant man på slutten av 1990-tallet både en 12 meter lang krokodille (sarcosuchus imperator) og den fiske- og kjøttetende dinosauren suchomimus. Den var nesten like lang som sarcosuchus, og nesten fire meter høy.

Paleontologen Paul Sereno fra universitetet i Chicago ledet begge disse ekspedisjonene. Nå fant hans team også denne nye flygeøglen.

- Vi forestiller oss at denne pterosauren fløy høyt over vannet, og så bremset opp da den nappet til seg fisk, sier Sereno.

Vekten av en liten hund

Tross størrelsen veide den ikke mer enn en liten hund. Den hadde noe som lignet hår til å dekke kroppen. Vingene var delvis gjennomsiktige og den hadde svømmehud på føttene. Den hadde også sterke klør foran på vingene. Trolig brukte den klørne som hjelp når den klatret på land.

Fortidens øgler får gjerne dagens dyr til å se små ut. Denne afrikanske pterosauren hadde et vingespenn på fem meter. Den ligner den enda litt større anhanguera som ble funnet i det nordøstre Brasil. Anhanguera hadde et spesielt langt hode i forhold til kroppen.

Ikke overraskende

- Det er ikke så overraskende å finne lignende arter på den andre siden av Atlanterhavet, sier Sereno.

- Pterosaurer ville ikke hatt mye bry med å komme seg over dit.

Grunnen til det var mulig er at Søramerika og Afrika tidligere hang sammen. Da denne afrikanske pterosauren levde hadde kontinentene akkurat begynt å skille lag.

Sjeldent funn

- Serenos oppdagelse av en art som ligner en brasiliansk pterosaur er virkelig spennende, sier den engelske pterosaureksperten David Martin.

- Det er uvanlig å finne gode pterosaurfossiler i Afrika, og det å finne et eksemplar av en vinge gir oss muligheten til å kalkulere størrelsen.

Paleontologenes Indiana Jones?

- Sereno virker velsignet. Han gjør stadig spennende oppdagelser i Afrika, og vi ser alle frem til resultatene av hans ekspedisjoner. La oss håpe han finner skallen på sitt neste eventyr, sier Martin til Discovery.

En har allerede laget en modell av pterosauren i full størrelse.

Les mer…

Discovery: New Pterosaur Species Found in Africa

Faktasider om flygeøgler

Powered by Labrador CMS