Annonse
Den italienske astronauten Paolo Nespoli på Spaceport Norway 2018. (Foto: Spaceport Norway / Andrea Rocha)

Så mye tjener en astronaut

Astronauter jobber fra halv åtte om morgenen til halv åtte om kvelden. Men får de lønn for strevet?

Publisert

Italienske Paolo Nespoli er astronaut hos den europeiske romorganisasjonen ESA.

Han har vært i rommet tre ganger, i til sammen 313 dager, og er en av de mest erfarne astronautene i Europa.

På konferansen Spaceport Norway i Stavanger fikk 850 elever fra ungdomsskolen møte astronauten.

Trener i årevis

På romstasjonen trener astronautene på å fjernstyre roboter på jorda. Slike roboter kan bli nyttig på månen eller Mars i fremtiden. (Foto: DLR)

Paolo fortalte om sin årelange trening hos romorganisasjoner over hele verden. Dette må astronautene gjennom før de kan skytes opp.

De trener ikke bare på de vitenskapelige eksperimentene de skal gjøre mens de er i rommet, men også reparasjonene og vedlikeholdet som de skal utføre på romstasjonens utstyr og instrumenter.

Astronautene må også kunne styre fartøyet som frakter dem til romstasjonen etter oppskytingen. Alt dette må de gjennom lang opplæring og eksamener på.

Blir dårlige

Når astronautene endelig er skutt opp og fremme på romstasjonen, gjør mangelen på tyngdekraft at de i begynnelsen er både svimmel, kvalm, har vondt i hodet og dårlig syn.

Men siden romfarere jobber fra klokken 7.30 til 19.30 etter en timeplan som er nøye planlagt, kan de ikke ta fri selv om de føler seg elendig. Her er trening i minst to timer hver dag inkludert.

For når du bor fem måneder i vektløshet, mister kroppen både bein- og muskelmasse. Det eneste som kan motvirke dette, er trening som gir musklene motstand.

En følelse av frihet og oversikt

Paolo fortalte også om følelsen av oversikt og frihet som astronautene får der de svever over jorda på romstasjonen. Og hvor glade de er for å se sine kjære igjen, puste frisk luft og spise fersk mat når de kommer tilbake.

Her er Paolo i «utkikkstårnet» på romstasjonen. På kvelden har romfarerne fri og kan ta bilder. (Foto: NASA/ESA)

Han delte dessuten om hvor skummelt det kan være å gå på romvandring, fordi astronautene da er uten et beskyttende romfartøy rundt seg.

Og hvor mye trening som måtte til for å gjenvinne muskler, bein, og ikke minst balanseevnen når de var tilbake på jorda.

Den erfarne astronauten håpet likevel at i fremtiden vil flere få muligheten til å ta del i den store opplevelsen som det å være i rommet tross alt er.

Hvor mye tjener en romfarer?

Etter foredraget tok Paolo i mot spørsmål fra elevene og fikk til slutt et litt uvanlig spørsmål: Hvor mye tjener en astronaut?

Å stå foran en fullsatt sal med ungdommer skremmer ikke en astronaut. (Foto: Spaceport Norway / Andrea Rocha)

Til det svarte den erfarne romfareren at unge ikke burde velge yrke etter rikdom eller berømmelse, men heller fokusere på noe de var flinke til, hadde evner til å gjøre, og likte å holde på med.

– Selvsagt er det helt spesielt å være astronaut, men vi tjener det samme som andre ingeniører og ansatte på liknende nivå hos ESA, sa Nespoli.

Det varierer fra cirka 5000 til 8000 euro i måneden. Det tilsvarer fra 47 000 til 76 000 kroner.

Powered by Labrador CMS