Soyuz MS-10 forlater rampen ved Baikonur-basen. Noen minutter etter dette bildet ble tatt, skjedde det en katastrofal feil. (Bilde: REUTERS/Shamil Zhumatov/NTB Scanpix)
Soyuz MS-10 forlater rampen ved Baikonur-basen. Noen minutter etter dette bildet ble tatt, skjedde det en katastrofal feil. (Bilde: REUTERS/Shamil Zhumatov/NTB Scanpix)

Se hva som gikk galt med Soyuz-oppskytningen

Nysluppet video viser den dramatiske hendelsen.

Publisert

Soyuz MS-10-oppdraget skulle levere to nye besetningsmedlemmer til den Internasjonale romstasjonen (ISS). Raketten ble skutt opp den 11. oktober klokken 08:40 lokal tid fra oppskytningsbasen Baikonur i Kasakhstan.

I noen minutter så alt normalt ut, men så skjer det noe dramatisk. Noe går galt med hjelperakettene, og videoen av mannskapet viser plutselig noen voldsomme kast inne i kapselen.

Heldigvis overlevde mannskapet. Kosmonaut Aleksej Ovchinin og astronaut Nick Hague ble reddet av nødsystemet på raketten, som skyter selve kapselen med passasjerene vekk fra den ustabile raketten. Du kan se hele oppskytningen i videoen i bunnen av saken.

Begge astronautene ble hentet rundt 40 mil fra oppskytningsstedet, og ingen ble skadet.

Nå har den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos sluppet nye videoer som viser hva som gikk galt denne dagen.

Hjelperaketten løsnet ikke

En av de fire hjelperakettene som brenner i de første minuttene etter oppskytningen, løsnet ikke som den skulle. Dette ser du tydelig i videoen, rundt 46 sekunder-merket.

Den henger fortsatt fast i raketten mens de andre hjelperakettene har løsnet, slik at hele systemet blir dyttet av kurs.

Ifølge bransjenettstedet SpaceNews sier Roskosmos at de har funnet feilen. Det er snakk om en sensor som ble bøyd mens alle komponentene ble satt sammen ved Baikonur-basen før oppskytningen.

Kommisjonen sier også at de har satt på plass nye retningslinjer, og at to framtidige oppskytningsfartøy har blitt tatt fra hverandre for å forsikre mot lignende feil.

Neste oppdrag

Det er rundt en måned til den neste bemannede oppskytningen til ISS, som også skal gjøres med en Soyus-rakett, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det skal skje 3. desember, og skal ta med astronautene Anne McClain og David Saint-Jacques, og kosmonaut Oleg Kononenko, ifølge NASA.

Souyz-raketten og -fartøyet har vært brukt i forskjellige varianter siden midten av 1960-tallet, noe som gjør den til det mest brukte oppskytningssystemet i verden, ifølge den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Planen er at Soyuz skal erstattes av systemet med det kreative navnet Soyuz-2.

Se hele oppskytningen i videoen under. Det går galt etter omtrent 3:44.