Astronauten Harrison Schmitt går på månen i 1972, på vei til månebilen som du ser i bakgrunnen.
Astronauten Harrison Schmitt går på månen i 1972, på vei til månebilen som du ser i bakgrunnen.

NASA mener fortsatt de skal komme seg til månen i 2024

Det er ikke så lenge til, og raketten som skal ta amerikanerne til månen igjen har ennå ikke hatt jomfruturen sin.

NASA fikk plutselig dårlig tid. Egentlig skulle deres neste månelandingen skje i 2028, men i mars 2019 kunngjorde visepresident Mike Pence at NASA skulle gjennomføre den neste månelandingen allerede i 2024, ifølge CNN.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen har nå bekreftet at landingen skal skje i 2024, hvis alt går etter planen. De har nå kunngjort måneplanen, kalt Artemis-programmet, på sine nettsider.

Du kan lese mer om det nye kappløpet til månen i denne forskning.no-saken fra 2019, da det var 50 år siden den første månelandingen.

Denne gangen skal både menn og kvinner få sjansen til å reise til månen.

Men planen avhenger av flere forskjellige teknologier, blant annet NASAs nye rakett: Space Launch System (SLS).

Mange forsinkelser

Dette rakettsystemet skal kunne bære svært tung last opp i rommet, men systemet har vært plaget med budsjettoverskridelser og forsinkelser, ifølge bransjenettstedet Space News.

Nå skal SLS få sin første oppskytning i november 2021, men oppskytningen har blitt flyttet flere ganger tidligere. Undertegnede journalist skrev en sak hos NRK om SLS i 2012, og da var første oppskytning satt til 2017.

Men nå sier NASA november 2021, og mye skal skje under denne første oppskytningen, kalt Artemis I. Da skal SLS bære romskipet Orion opp i rommet og det testes uten mannskap, ifølge oppdragsbeskrivelsen hos NASA. Mange forskjellige tester skal utføres på denne første oppskytningen.

Hvis alt går etter planen, skal den neste oppskytningen, Artemis II, være bemannet, og sende astronauter i en bane rundt månen og tilbake til jorden.

Artemis III-oppdraget vil skje i 2024, og levere NASAs neste månefarere til månen. Men akkurat hvordan de skal lande der er ikke avklart enda.

Slik ser NASA SLS for seg før oppskytning.
Slik ser NASA SLS for seg før oppskytning.

Bruke månebasen?

Måneplanen innebærer også en ny, liten romstasjon som skal bygges i bane rundt månen. Dette skal være basen for framtidige måneferder, og selve månelanderen skal etterhvert kobles til og fra denne romstasjonen.

Den kalles Gateway, og de to første delene av denne romstasjonen skal skytes opp i 2023, ifølge planen. Dette er framdrift- og boenheten, og vil være de første delene som er på plass.

Illustrasjon som viser hvordan romstasjonen rundt månen kan se ut etterhvert.
Illustrasjon som viser hvordan romstasjonen rundt månen kan se ut etterhvert.

Men NASA har tydeligvis ikke bestemt seg for hva som skal skje på den første av de nye måneferdene. Enten skal astronautene gå direkte ombord i en månelander som er med på turen, som skal designes av en kommersiell tredjepart, eller så skal de gå via måne-romstasjonen.

Etterhvert vil denne månebasen bli utvidet, og skal for eksempel gjøre flere tur/retur-reiser til måneoverflaten mulig i det samme oppdraget. Dette systemet kan også bli prototypen for en bemannet tur til Mars, så dette vil tillate NASA til å teste ut hvordan det fungerer.

Hele dette Artemis-programmet består av forskjellige komponenter som også kommer fra samarbeidspartnere som Den Europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) og kommersielle selskaper som Blue Origin.

NASA vil velge landingsfartøyet i begynnelse av 2021, og så får vi se om de klarer å holde sine egne tidsfrister fram mot 2024.

Powered by Labrador CMS