Vil du også spise mat i utfordrende omgivelser på romstasjonen? Dette er mannskapet på ISS nyttårsaften 2019, før de skal innta et festmåltid.

Her er det som kreves hvis du vil at NASA skal sende deg til månen

NASA har begynt prosessen med å lete etter astronauter til Artemis-programmet, som skal sette folk på månen i 2024.

NASA tar snart imot søknader til astronaut-stillinger, melder byrået på sine egne nettsider.

De går bredt ut. Twitter-kontoene til NASA er fulle av ønsker om at folk skal sende inn søknad.

Dette er heller ikke en hvilken som helst astronautjobb. De ansetter nå folk som skal delta i Artemis-programmet. Det betyr at disse astronautene kan bli månefarere.

Men de kan også bli mannskap på den internasjonale romstasjonen.

Donald Trump bestemte i fjor at NASA skulle tilbake til månen allerede i 2024. NASA mener at dette er mulig. Hvis de klarer denne tidsfristen, vil det da være 52 år etter den siste Apollo-astronauten forlot månens overflate, i 1972.

Det er fortsatt mye som må på plass før det. NASA har også fått konkurranse, som du kan lese mer om i denne forskning.no-saken.

Men hva skal til for å kvalifisere til denne jobben hos NASA?

Illustrasjonsbilde av Orion-romskipet, som etter planen skal ta astronauter til den nye stasjonen i bane rundt månen. Romkapselen er foreløpig under testing

Du må være amerikansk statsborger

Et av de største hindrene er kanskje kravet om å ha amerikansk statsborgerskap. Hvis dette er på plass, er det noen andre krav som må oppfylles.

Det er ikke snakk om de mest fryktinngytende utdanningskravene. Men du må minst ha en mastergrad innenfor naturvitenskapelige fag som biologi, fysikk, informatikk eller ingeniørfag. Dette kan sees bort fra hvis du er ferdig utdannet lege.

Et annet krav er minst to års yrkeserfaring innenfor faget, eller minst tusen timer som ansvarlig pilot.

Hemmelighetsfull nett-test

Det er naturlig nok flere tester man må gjennom senere, men i første omgang må søkere svare på en to-timers test på nettet. Organisasjonen sier ikke noe mer om hva denne testen går ut på.

Hele søknadsprosessen man må gjennom er detaljert beskrevet på NASAs sider.

Søknadene kan sendes inn fra 2. mars til 31.mars, via annonsesiden Usajobs.gov. Annonsen til NASA ligger ikke ute enda. Men det ligger en hel rekke andre NASA-jobber tilgjengelig her nå.

I meldingen til NASA står det heller ikke noe om hva slags lønn en Artemis-astronaut kan forvente. Men startlønnen for astronauter var i 2018 et sted mellom 63 000 og 98 000 dollar, ifølge Business Insider. Det tilsvarer mellom 582 000 og 907 000 kroner med dagens kurs.

Powered by Labrador CMS