Annonse
Tidligere syntes vi personer med munnbind var lite attraktive. Pandemien har fått oss til å endre oppfatning.

Munnbind gjør menn mer attraktive

Kvinner synes at menn med de vanlige blå munnbindene er penest.

Publisert

Endelig en god koronanyhet: Britiske forskere har funnet ut at menn blir oppfattet som mer attraktive om de må gå med munnbind foran nedre del av ansiktet.

Trolig gjelder det samme kvinner.

Forskerne ved Universitetet i Cardiff hadde egentlig ventet seg det motsatte resultatet: At det å skjule nedre halvdel av ansiktet vårt for andre skulle gjøre oss mindre attraktive for det annet kjønn.

Nesten like overrasket ble forskerne da de fant at det ikke er de fancy bomullsmaskene som gjør menn mer attraktive. Mest appell til det annet kjønn har menn med enkle blå engangsmunnbind

Gjør oss trygge

Forskning gjort før pandemien kom til motsatt resultat:

Da viste det seg at medisinske munnbind gjorde personer mindre attraktive. Forklaringen var den gangen at munnbindene ble forbundet med sykdom.

– Kanskje er det fordi vi nå er blitt så vant til at helsepersonell bærer de blå maskene og at vi i dag forbinder dette med omsorg og medisinsk profesjonalitet, foreslår psykologiforsker Michael Lewis overfor The Guardian.

Tanken hans er at i en tid hvor mange føler seg sårbare, kjennes det betryggende at noen bærer et blått munnbind. Det får oss til å rette flere positive følelser mot denne personen.

Har endret psykologien vår

Studien ble gjennomført ved at et utvalg på 43 kvinner, på en skala fra 1 til 10 ble bedt om å vurdere attraktiviteten til menn de fikk se på bilder.

Mennene hadde enten på seg et bomullsmunnbind, et enkelt blått medisinsk munnbind, ikke noe munnbind eller de holdt en bok opp foran halve ansiktet.

Ansiktene med munnbind ble bedømt som klart mer attraktive enn ansiktene uten munnbind eller med en bok foran ansiktet.

Mest attraktive var altså ansiktene med blå munnbind.

– Pandemien har endret psykologien vår og hvordan vi oppfatter personer som bærer munnbind. Vi tenker ikke lenger på en person med munnbind som syk og som et menneske vi må holde oss unna, sier psykologiforskeren.

Forskeren utelukker samtidig ikke at munnbind kan få oss til å rette mer oppmerksomhet mot øynene til andre mennesker, og at det kan bidra til å gjøre dem mer attraktive.

Tidligere forskning har vist at hvis vi utelukker informasjon fra et bilde, så synes vi personen på bildet er mer attraktiv.

– Når vi ser på ufullstendige bilder, vil våre forventninger legge til noe ekstra basert på tidligere erfaringer. Det ekstra som legges til, forbedrer de ufullstendige portrettbildene, sa Bruno Laeng, professor i psykologi på Universitetet i Oslo.

Kanskje kan den samme mekanismen fungere når vi ser folk med munnbind?

Forskerne har nå gjentatt studien med mannlige deltagere. Denne gangen er det altså menn som har bedømt ansiktene til kvinner som har på seg munnbind.

Resultatene fra denne siste studien er ennå ikke publisert, men Michael Lewis avslører overfor The Guardian at resultatene i grove trekk er de samme når menn blir bedt om å se på kvinner med munnbind.

Kilder og referanser:

The Guardian: «Face masks make people look more attractive, study finds», 13. Januar 2022.

Oliver Hies og Michael B. Lewis: «Beyond the beauty of occlusion: medical masks increase facial attractiveness more than other face coverings», januar 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS