Karsten Warholm ble slått ut i semifinalen i OL i Rio. I natt løper han for gull.
Karsten Warholm ble slått ut i semifinalen i OL i Rio. I natt løper han for gull.

God OL-erfaring gir bedre medalje­sjanser

Den som har kommet videre i OL eller VM, har større muligheter til å ta medalje neste gang.

Erfaring alene er ikke nok. Det er de som går videre fra den innledende runden, som har større sjanser til å ta medalje senere.

– Kvalifiserte bør sendes

Det viser fersk forskning. I dette tilfellet er den gjort på amerikanske friidrettsutøvere.

– Hvis en utøver har klart kravet for å delta i OL, bør vedkommende sendes for å representere landet sitt, mener Timothy Fulton, som står bak forskningen.

Overfor forskning.no tar Fulton forbehold om økonomi og at noen land har så mange som er kvalifiserte at de ikke har mulighet til å sende alle.

Men bortsett fra det anbefaler han de nasjonale OL-komitéene å være romslige og ikke stille strengere krav enn Den internasjonale olympiske komité, IOC.

Investering i fremtiden

Timothy Fulton er forsker ved Marquette University i Milwaukee. Han peker på hvordan noen land – New Zealand er et eksempel – bare sender utøvere som har store muligheter til å ta en medalje. Andre land sender flere utøvere til et OL eller et VM.

– Det kan ses som en investering i fremtidige resultater fordi disse utøverne får erfaring i store, internasjonale konkurranser, forklarer han.

Det viktigste er ikke bare å delta

Hypotesen hans var at den erfaringen gir større muligheter for en medalje ved neste korsvei.

Fulton og kollegene har gått gjennom statistikken over alle de 295 friidrettsutøverne som har deltatt i OL og VM for USA fra 2000 til 2016.

Da viser det seg at det å «bare» delta, ikke betyr så mye som forskerne trodde. De som gikk videre fra innledende runde, derimot, har dobbelt så store sjanser til å ta medalje i et senere mesterskap.

– Det kan se ut til at mestringserfaringen som det gir å komme videre fra første runde, er det som gir en effekt, tror Fulton.

Erfaring gir trygghet

Det er helt logisk, forklarer førsteamanuensis Frode Moen ved NTNU:

– De som har erfart at de klarer å ta seg videre og kjempe om medaljer, vil være tryggere på at de kan gjøre det igjen og kanskje ta enda et skritt videre. Erfaring er den viktigste kilden til selvtillit. Det høres veldig logisk ut at de som har erfaring med nesten å klare det, ligger bedre an neste gang.

De som tar seg videre i et mesterskap, vil være tryggere på at de kan gjøre det igjen, forklarer Frode Moen.
De som tar seg videre i et mesterskap, vil være tryggere på at de kan gjøre det igjen, forklarer Frode Moen.

Moen er også avdelingsleder og fagansvarlig for mental trening ved Olympiatoppen Midt-Norge. Han har vært landslagssjef i kombinert og tror absolutt at de amerikanske funnene er overførbare til andre idretter enn bare friidrett.

– Toppidretten jobber veldig mye med å prøve å bygge opp konkrete erfaringer som tilsier at du kan lykkes i de situasjonene som du ønsker å lykkes i, forklarer han til forskning.no.

Sender unge utøvere

Anne Marte Pensgaard peker på hvordan Norge ofte har tatt med noen unge utøvere som neppe kan ta medalje, nettopp for å gi dem erfaring.

Pensgaard er professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole. Hun har også vært tilknyttet Olympiatoppen de siste 20 årene.

Norge tar med noen unge utøvere for å gi dem erfaring, sier Anne Marte Pensgaard.
Norge tar med noen unge utøvere for å gi dem erfaring, sier Anne Marte Pensgaard.

– Rent teoretisk ville jeg tenkt at det er en fordel å være med. Men det kommer litt an på hvilke opplevelser du har hatt. Har du en god opplevelse ved å gå videre, skaper det større tro på at du klarer det igjen i neste omgang. Derfor er det logisk at det spiller en rolle at du faktisk har gått videre, sier hun til forskning.no.

– OL er annerledes enn alle andre mesterskap. Derfor er det viktig å få den opplevelsen, mener Anne Marte Pensgaard.

Referanse:

Timothy J. Fulton, Marissa N. Baranauskas og Robert F. Chapman: World Championship and Olympic Games Experience Influences Future Medal Performance in Track-and-Field Athletes. International Journal of Sports Physiology and Performance, juni 2021, doi: 10.1123/ijspp.2021-0027

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS