Et godstog på vei gjennom snøen på Saltfjellet i Nordland. Om været er spesielt kaldt eller varmt på stedet du bor kan påvirke klimaholdninger, ifølge en ny studie. (Foto: David Gubler/CC BY-SA 3.0)
Holdninger til klimaendringer kan henge sammen med været der du bor
Hvor varmt eller kaldt det er utenfor døren kan ha noe å si for egne overbevisninger.
Det høres logisk ut. Vi lærer av våre egne erfaringer og verdenssynet vårt formes deretter.
Dette kan også gjelde synet på menneskeskapte klimaendringer, hvis vi skal høre på den amerikanske forskeren Robert Kaufmann og teamet hans.
De har prøvd å undersøke sammenhengen mellom klimaet der folk bor og hva slags holdninger de har til menneskeskapte klimaendringer.
I områder i USA som hadde opplevd flere varmerekorder enn kulderekorder i de siste årene var det flere som trodde på menneskeskapte klimaendringer.
Det omvendte gjaldt for steder med flere kulderekorder. Her var det flere som var skeptiske til global oppvarming.
Disse resultatene holdt selv om forskerne korrigerte for blant annet politisk ståsted, ifølge artikkelen, som er publisert i tidsskriftet PNAS.
Over hele landet
Forskerne har samlet sammen resultater fra flere forskjellige spørreundersøkelser om klimaendringer mellom 2008 og 2013 i USA.
De lagde en statistisk modell som sammenfattet lokale temperaturer over hele USA. Selv om gjennomsnittstemperaturen går opp, er det store lokale forskjeller. Noen steder blir det for eksempel satt stadig nye kulderekorder. Denne modellen kunne sammenlignes med modellen over meningsmålingene.
Det er viktig å understreke at forskerne bare har funnet en korrelasjon mellom svarene i spørreundersøkelsen og temperaturmålingene. Det er ikke grunnlag for å si at lave temperaturer førte til klimaskepsis, men det kan være en sammenheng.
Forskerne mener selv at synet på klimaendringene kan være påvirket av egne vær-erfaringer.
Tvil
I denne studien fra 2015 blir det anslått at rundt 63 prosent av amerikanerne tror på menneskeskapte klimaendringer.
Årsaken til at såpass mange ikke tror på klimaendringene er sammensatte, men det finnes noen teorier, ifølge forskerne. En av teoriene går rett og slett på at det ligger så langt unna dagliglivet at du ikke lærer om det gjennom erfaring.
Folk har også en tendens til å ignorere ting som ikke stemmer med sin egen overbevisning, så de med klimaskeptiske holdninger blir ikke påvirket selv om de bor på steder hvor det blir satt stadig nye varmerekorder, ifølge forskerne.
Et annet problem med klimaendringene er at den offentlige fortellingen har handlet mye om oppvarming. Dermed blir det en krasj mellom det opplevde klimaet og hva forskningen sier.
Referanser:
Kaufmann mfl: Spatial heterogeneity of climate change as an experiential basis for skepticism. PNAS, desember 2016. DOI: 10.1073/pnas.1607032113. Sammendrag