Hundeeierskap er ikke overraskende en av faktorene som øker risikoen for hundebitt. Men den er ikke den eneste. (Illustrasjonsfoto: elbud / Shutterstock / NTB scanpix)
Hvem blir bitt av hunder?
Kjønn og personlighet har noe å si for risikoen for å oppleve et hundebitt, ifølge britisk forskning.
Trolig finnes de rundt en halv million hunder i Norge. Da er det kanskje ikke så rart at noen av oss ender opp med å bli bitt.
Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som rammes, men Folkehelseinstituttet anslår at rundt 5000 havner hos legen med bittskader hvert år.
Risikoen for å ende med hundetenner i kroppen er imidlertid ikke like stor for alle, ifølge en ny undersøkelse fra Storbritannia.
Halvparten bitt av ukjent hund
I en spørreundersøkelse blant rundt 700 mennesker, oppga en firedel at de hadde blitt bitt én eller flere ganger. Dette er hele tre ganger flere enn antallet tilfeller som er registrert ved sykehusene.
Det var flere faktorer som så ut til å øke risikoen.
Den største var ikke overraskende det å ha hund. Deltagere som eide flere hunder hadde over tre ganger så stor risiko for bitt enn folk som ikke hadde hund.
Men eierskap var slett ingen forutsetning. I over halvparten av de beskrevne biteepisodene var hunden ukjent for offeret.
Menn mest utsatt
Kjønn hadde også mye å si, ifølge studien.
Gutter og menn ble bitt nesten dobbelt så ofte som jenter og damer. Dette har også andre undersøkelser vist.
Tallene viste i tillegg at personlighetstrekk så ut til å virke inn. Jo høyere deltageren skåret for nervøsitet og følelsesmessig ustabilitet, jo større var risikoen for at de hadde blitt bitt.
Kan kanskje provosere
Kanskje har mer nervøse mennesker oftere en oppførsel som kan provosere hunder, spekulerer forskerne Carri Westgarth, Megan Brooke og Robert M Christley, som står bak studien.
Det er også mulig at personlighetstrekk påvirker måten folk oppdrar hundene sine på, slik at nervøse eiere oftere ender opp med nervøse hunder som lettere biter.
Men det er viktig å huske at en slik spørreundersøkelse ikke kan si noe om hva som fører til hva.
Kanskje blir folk som har opplevd hundebitt mer nervøse. Det kan også hende at en tredje faktor – som sosial og økonomisk status – føre til økt risiko både for følelsesmessig ustabilitet og hundebitt, skriver forskerne.
Det er uansett viktig å finne ut mer om slike risikofaktorer for å bedre kunne forebygge bitt, konkluderer de.
Referanse:
C. Westgarth, M. Brooke, R. M. Christley, How many people have been bitten by dogs? A crosssectional survey of prevalence, incidence and factors associated with dog bites in a UK community, BMJ, januar 2018. Sammendrag.