Mer bilstæsj = sintere sjåfører

Har du wonderbaum, setetrekk og hauger av klistermerker på støtfangeren? Da øker oddsen for at du også er aggressiv i trafikken, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan man vel ikke påstå at dødningskallen som henger i speilet eller suvenirklistermerket fra campingplassen på Dokka sier noe sikkert om lynnet til sjåføren.

Men etter en undersøkelse av bilførere og kjerrene deres, mener amerikanske forskere likevel at de ser en sammenheng mellom mengden stæsj folk har i bilen, og hvor hissige de er i trafikken.

Folk som dekorerer doningene sine med mye personlig pynt, har 16 prosent større risiko for å ende opp i trafikkraseri, skriver Nature.

Det fascinerende er imidlertid at det ikke ser ut til å spille noen rolle hva bilen er pyntet med. Det er rett og slett mengden stæsj som utgjør forskjellen, mener William Szlemko og kollegaer fra Colorado State University.

Spår om hissige sjåfører

Forskerne spurte hundrevis av bilførere om både bilene deres og kjørevanene, skriver Nature. Sjåførene måtte fortelle både hva bilen var verdt, hvilken stand den var i og om den var dekorert med personlige saker og ting.

For at bileierne ikke skulle skjønne hva forskerne var ute etter, ble spørreskjemaene også pepret med lurespørsmål, som ”Hva slags musikk hører du på i bilen?”.

Og resultatene var klare:

- Antallet territoriemarkører (personlig stæsj) var bedre indikatorer på trafikkraseri enn prisen på bilen, doningens tilstand eller de andre faktorene som normalt er forbundet med aggressiv kjøring, sier Szlemko.

Men man kan likevel ikke si at illeluktende trær eller klistermerker med ”Kleive – beste bygd i verden” i seg selv har skylda for den hissige kjørestilen.

Privat oppførsel på offentlig sted

Forskerne mener i stedet at all pynten sier noe om hvor territorielle bilførerne er. Mengden dingeldangel fra speilet, klistremerker på skjermen og kreativ lakkering forteller altså hvor sterkt eieren føler at bilen er deres private territorium.

Szlemko tror sterke følelser for et territorium på hjul lett kan lede oss inn både råkjøring, vising av fingre, høylydt utveksling av ukvemsord og direkte håndgemeng. Problemet er nettopp at føreren er i sitt private område – i bilen – samtidig som vedkommende også er på et offentlig sted – på veien.

- Vi tror de glemmer at veien ikke er deres, og viser territoriell oppførsel som vanligvis bare ville være akseptabel i et personlig område, sier han.

Referanse:

Szlemko W. J., Benfield J. A., Bell P. A., Deffenbacher J. L. & Troup L., Territorial Markings as a Predictor of Driver Aggression and Road Rage, Journal of Applied Social Psychology, vol. 38. nr. 6, s. 1664-1688, juni 2008.

Lenke:

Nature: Bumper stickers reveal link to road rage
 

Powered by Labrador CMS