B-vitamintilskudd kan dempe symptomene på schizofreni, viser en forskningsgjennomgang. Dansk forsker peker på at pasienter som lider av schizofreni, ikke spiser like mye frukt og grønnsaker som andre. (Foto: peeraporn kwanprom / Shutterstock / NTB scanpix)

B-vitamin demper symptomer på schizofreni

Tilskudd av vitaminene B6, B8 og B12 reduserer symptomer på schizofreni, viser ny forskningsgjennomgang. Vi bør bli flinkere til å sjekke om psykiatriske pasienter lider av vitaminmangel, sier dansk forsker.

Historien kort

Tilskudd av B-vitamin har en målbar effekt på symptomene ved schizofreni.

Effekten er størst hos de pasientene som faktisk mangler B-vitamin.

Vi bør bli flinkere til å sjekke den fysiske helsen til psykiatriske pasienter, sier forsker.

Om schizofreni

Schizofreni er en alvorlig psykisk sykdom som rammer om lag én prosent av befolkningen.

Det skyldes kanskje en forstyrrelse i hjernens dopaminsystem. Dopamin er et hormon som produseres når vi gjør noe vi liker. Det gir en følelse av belønning og velvære.

Hos personer med schizofreni ser det ut til at dopamin produseres mer tilfeldig, noe som kan føre til psykoser, paranoia og hallusinasjoner.

Schizofreni behandles primært med medisiner som blokkerer reseptorene i hjernen som tar opp dopamin.

Om metastudien

Forskere fra England og Australia har gjennomgått alle randomiserte, kontrollerte studier av effekten vitaminer og antioksidanter har på schizofreni.

Det var bare B-vitamin som hadde en målbar effekt. Effekten er ikke stor, men den er reell.

I alt 18 studier inngikk i metaanalysen. Pasienter med schizofreni ble tilfeldig fordelt i grupper med og uten vitamintilskudd i tillegg til medisiner.

I alt 832 pasienter var med i de 18 studiene.

Sju av studiene så spesifikt på B-vitamin. I alt 297 pasienter var med i disse studiene.

Effekten av var størst i begynnelsen av sykdomsforløpet.

Når B-vitamin gis som tillegg til antipsykotisk medisin, har det en målbar effekt på schizofrenisymptomer.

Det viser en gjennomgang av alle studier av vitaminer og antioksidanter og schizofreni. Resultatet er at tilskudd av B-vitamin har en målbar effekt.

B-vitamin er viktig for celledeling og i produksjonen av røde blodlegemer og DNA. Mangel på B12-vitamin kan føre til demens og depresjon hos eldre. Vitaminene spiller altså også en rolle for vår psykiske helse.

– Ved å se på all data fra kliniske forsøk med vitamin- og mineraltilskudd mot schizofreni, kan vi se at vitamin B har en virkning, sier en av de forskerne som står bak gjennomgangen, Joseph Firth fra University of Manchester, til Sciencealert.

Han mener det er en viktig utvikling, for det er stort behov for nye behandlingsmetoder for schizofreni.

B-vitaminmangel sannsynligvis utbredt

Michael Benros er forsker fra Københavns Universitet og lege ved Psykiatrisk Center København. Han har ikke vært involvert i forskningsgjennomgangen, men synes at forskerne kommer med et interessant funn, selv om B-vitamin på ingen måte er en ny mirakelkur.

– De finner så vidt statistisk signifikans, sier han.

B-vitamin finnes i frukt og grønnsaker. Problemet er ifølge Michael Benros at mange med alvorlig psykisk sykdom, for eksempel schizofreni, ikke har et sunt og variert kosthold.

Den nye metastudien viser også at effekten er størst hos de pasientene som har en påvist vitaminmangel.

– Jeg var litt overrasket da jeg først så resultatet, men det er mer logisk når vi ser at det er de som har vitaminmangel som står for effekten, sier han.

Høyere risiko under sultkatastrofer

Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet, forsker på både årsakene til og behandling av schizofreni.

Hun var også litt overrasket over den gunstige effekten av B-vitamin.

«Men vi vet at det er høyere risiko for schizofreni under sultkatastrofer, så kanskje det har noe med vitaminmangel å gjøre», skriver hun i en e-post til videnskab.dk.

Etter nazistenes blokade av Nederland fra 1944 til 1945 var det økt risiko for schizofreni hos barn av mødre som hadde fått for lite mat i første del av graviditeten.

Vitaminmangel bør sjekkes

Hva bør konsekvensen av den nye metastudien være? Bør alle med schizofreni å ta vitaminpiller?

Nei, ikke ennå, mener Merete Nordentoft: «Vi trenger flere studier. På den annen side er ikke B-vitaminer farlige», skriver hun.

B-vitaminer er vannløselige, så hvis noen tar for mye, blir overskuddet skylt ut av kroppen. Det er altså ingen risiko ved å ta B-vitamin, selv om man ikke mangler det.

Michael Benros mener at legene bør bli flinkere til å sjekke pasientenes fysiske helse, blant annet vitaminmangel.

– Blir man innlagt med depresjon, vil man bli sjekket for mangel på D- og B-vitamin. Vi bør undersøke pasienter for mulige fysiske faktorer som kan bidra til psykiatriske symptomer, også vitaminmangler, sier han.

Referanse:

J. Firth  mfl: «The effects of vitamin and mineral supplementation on symptoms of schizophrenia: a systematic review and meta-analysis», Psychological Medicine (2017), DOI: https://doi.org/10.1017/S0033291717000022. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS