Ryggskade øker selvmordsrisiko

Kvinner som skader ryggmargen har vesentlig høyere risiko for å ta sitt eget liv enn kvinner i befolkningen forøvrig, viser ny doktorgrad ved Universitetet i Bergen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens menn med ryggmargskader har dobbelt så høy dødelighet som norske menn forøvrig, har kvinner med ryggskader hele tre ganger høyere dødelighet enn kvinner i befolkningen forøvrig.

Det viser en ny studie av sykehusjournaler fra Sogn og Fjordane og Hordaland.

– Jeg tror vi i for liten grad har vært flinke til å se kvinnenes behov. Norske kvinner skal være selvstendige og vil klare seg selv.

– Samtidig er vi i hjelpeapparatet ikke nok oppmerksomme på hvilken oppfølging de trenger etter at en slik skade har oppstått, sier stipendiat Ellen Merete Hagen ved Institutt for klinisk medisin.

Hun har studert journaler i perioden 1952 til 2001. Av 401 personer fra Vestlandet som pådro seg ryggmargskader døde 173 innen 2008. Risikoen er størst de første 10 årene etter skaden, og kvinner har redusert forventet levetid i forhold til menn.

Økt risiko for kvinner

En vesentlig del av de som døde etter ryggmargskader begikk selvmord. For menn var det nesten fire ganger så stor risiko for selvmord, mens det for kvinner var hele 37 ganger større risiko enn i befolkningen for øvrig.

Dette overrasket forskerne.

– Det er få kvinner i min studie så tallene må tolkes med varsomhet, men jeg mener vi blir nødt til å se på hvordan vi kan forebygge selvmord, spesielt blant kvinner, sier Hagen.

En del av kvinnene som valgte å avslutte livet etter at de fikk skader i ryggmargen hadde psykiske problemer fra før. Men det forklarer ikke hvorfor de uten tidligere psykiske problemer tok sitt eget liv.

– Det ser ut til at kvinner ikke får god nok oppfølging etter ryggmargsskaden, spesielt ikke på det psykiske planet, sier Hagen.

Usynlige skader

En skade i selve ryggmargen betyr at pasientene i større eller mindre grad får forstyrrelse av motorikk og sensibilitet. Skaden er ofte forbundet med brudd i en eller flere ryggvirvler.

Pasienter med ryggmargskader kan få varierende grad av lammelser i hele eller deler av kroppen. Men de kan også få mindre synlige følger, som problemer med blære, tarm og seksualfunksjon.

– Slike skader kan de gå rundt med uten at folk rundt ser at de har plager. De ser helt greie ut, men livet fungerer ikke. Lammelser av urinblæren og lukkemuskler kan medføre lekkasje av både urin og avføring, hvilket er sosialt svært hemmende, påpeker Hagen.

Hennes studie viser at de som dør av selvmord og forgiftninger er rammet av mindre synlige skader.

Powered by Labrador CMS