Annonse

Tøying hjelper bare litt

Støl i ben og armer etter trening? Det hjelper å tøye ut, men forskjellen mellom å tøye og ikke å tøye er liten, konkluderer forskere ved Kunnskapssenteret og Universitetet i Sydney.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Tøyning hjelper litt mot plagsom stølhet.

- Tøying ser også ut til å forebygge skader i muskler, leddbånd og sener, men ikke antall skader totalt, sier Gro Jamtvedt ved Kunnskapssenteret, som har ledet studien.

Hensikten med studien var å få svar på om tøying av muskler før og etter fysisk aktivitet har slik forebyggende effekt.

Forskerne ønsket også å se om stølheten blir mindre intens etter tøying, og om tøying bidrar til at utøveren føler seg løs og ledig under og etter trening.

Flest joggere

2377 fysisk aktive mennesker deltok i studien. Deltagerne, som var rekruttert fra hele verden, var over 18 år og drev anstrengende fysisk aktivitet minst én gang i uken.

De meldte seg på og rapporterte via Internett.

De fleste av deltagerne (cirka 30 prosent) jogget. Omlag 20 prosent trente i treningsstudio, mens rundt 15 prosent syklet.

Litt over halvparten pleide å tøye i forbindelse med trening, først og fremst for å unngå å bli støle. De fleste av disse, nærmere bestemt sju av ti, pleide å tøye etter trening. 22 prosent tøyde både før og etter.

Å tøye eller ikke tøye…

Deltagerne ble tilfeldig fordelt i en tøyingsgruppe og en ikke-tøyingsgruppe.

Deltagerne i den første gruppen tøyde muskler i rygg og ben før og etter hver økt med fysisk aktivitet i de 12 ukene studieperioden varte.

Hver uke rapporterte deltakerne om sin fysiske aktivitet i foregående uke, i tillegg til detaljer om stølhet, følelsen av å være løs og ledig, og eventuelle skader.

Mindre støl med tøying

- Det er en liten forskjell på skader og stølhet mellom de som tøyer og ikke tøyer, i tøyernes favør, sier Gro Jamtvedt, Kunnskapssenteret.

I gruppen som tøyde fikk 13 prosent skader i muskler, leddbånd eller sener. I gruppen som ikke tøyde var tallet 18 prosent. Det var altså fem prosentpoeng forskjell mellom gruppene.

– Det betyr at 20 personer må tøye i 12 uker for at én skal unngå en skade, forklarer Jamtvedt.

I gruppen som tøyde rapporterte 25 prosent i gjennomsnitt plagsom stølhet. I gruppen som ikke tøyde rapporterte 32 prosent i gjennomsnitt plagsom stølhet.

Det var altså sju prosentpoeng forskjell mellom de to gruppene i favør av tøying.

- Vi fant ingen forskjell i risiko for skade mellom gruppene når vi så på alle typer skade. De som tøyde kom best ut med hensyn til intensitet av stølhet og følelse av å være løs og ledig under og etter aktivitet. Forskjellen var imidlertid svært liten, fortsetter Jamtvedt.

Opp til den enkelte å tøye

Dette er den første store studien om tøying som er gjennomført i en vanlig befolkning.

– Siden tøyning litt mot plagsom stølhet, men ikke mot antall skader totalt, er det noen grunn til å tøye?

- Det er tidkrevende å tøye i forbindelse med fysisk aktivitet. Det må være opp til den enkelte å avgjøre om det er verdt innsatsen, sier Gro Jamtvedt.

Lenke:

Se resultatene fra studien her.

Powered by Labrador CMS