Denne artikkelen er produsert og finansiert av Tannhelsetjenestens kompetansesentre - les mer.

Det finnes hjelp å få for pasienter med behov for å mestre tannbehandling. (Bilde fra informasjonsvideo om det tilrettelagte tannhelsetilbudet TOO.)
Det finnes hjelp å få for pasienter med behov for å mestre tannbehandling. (Bilde fra informasjonsvideo om det tilrettelagte tannhelsetilbudet TOO.)

Ny nettside for deg med sterk tannlegeskrekk

Hvis du har sterk tannlegeskrekk (odontofobi) eller har blitt utsatt for tortur eller overgrep, kan du ha rett på tilrettelagt tannhelsetilbud. Tilbudet kalles TOO og tilbys ved alle tannhelsetjenestens kompetansesentre og i den offentlige tannhelsetjenesten, altså i fylkeskommunene.

Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst har ledet arbeidet med utviklingen av TOOinfo.no, en ny nettside som gir oversikt over hva tilrettelagt tannhelsetilbud er. TOO innebærer først og fremst angstbehandling, men også tannbehandling. Målet er å hjelpe pasienten til å mestre tannbehandling. Pasienten blir møtt av et team som består av psykolog, tannhelsesekretær og tannlege eller tannpleier.

– Du trenger ikke henvisning, men kan selv ta kontakt for første time, forklarer Hilde Vogt Toven, direktør for Tannhelsetjenesten kompetansesenter Øst (TkØ). Hun gjør oppmerksom på at for å benytte seg av tilbudet må man oppfylle enkelte kriterier.

Med en felles nettside om TOO håper hun at det skal bli lettere å nå frem med informasjon om tilbudet både overfor helsevesenet og til den øvrige befolkningen. TOOinfo.no skal ikke erstatte, men være et tillegg til eksisterende informasjon om tilbudet som allerede er tilgjengelig hos den enkelte fylkeskommune og kompetansesenter.

Les mer om TOO-tilbudet på nettsidene til Tannhelsetjenestens kompetansesentre

Se video om tannlegeskrekk og TOO. (Opphavsrett, TkØ, laget av Yizhak Itzchaki):

Powered by Labrador CMS