Økt risiko for nyresvikt

Kvinner med svangerskapsforgiftning har fem ganger så høy risiko for å utvikle alvorlig nyresvikt sammenlignet med andre fødende, viser ny norsk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

* Studien utgår fra et samarbeid mellom Nyreforskningsgruppen ved Haukeland universitetssykehus (Bjørn Egil Vikse og Bjarne Iversen), Medisinsk Fødselsregister (Lorentz M. Irgens og Rolv Skjærven) og Norsk Nefrologiregister ved Rikshospitalet (Torbjørn Leivestad).

* Medisinsk fødselsregister i Bergen, har registrert data om alle fødsler i Norge siden 1967.

* Norsk Nefrologiregister har registrert data om alle som er behandlet for kronisk nyresvikt med dialyse eller nyretransplantasjon siden 1980.

* Svangerskapsforgiftning forekommer blant ca. 4 prosent av førstegangsfødende kvinner.

 

 

– Studien viser at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning, har omtrent fem ganger høyere sjanse for å få alvorlig nyresvikt enn kvinner som ikke har hatt svangerskapsforgiftning.

Det sier Bjørn Egil Vikse som er tilknyttet Nyreforskningsgruppen ved Institutt for indremedisin, UIB, og Haukeland universitetssykehus.

Alvorlig nyresvikt er en tilstand som krever nyretransplantasjon eller kronisk dialyse.

Resultatene ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine denne uken.

Omfattende studie

I studien har Vikse koblet data fra Medisinsk fødselsregister og Norsk Nefrologiregister.

Undersøkelsen er den første i sitt slag og omfattet 570 000 kvinner som fødte sitt første barn i Norge fra 1967 til 1991. Av disse utviklet 477 alvorig nyresvikt.

– Undersøkelsen viser at rundt 0,6 prosent av kvinnene med svangerskapsforgiftning utviklet alvorlig nyresvikt, 40 år etter første svangerskap.

– Risikoen ble halvert dersom kvinnene ikke hadde svangerskapsforgiftning i sitt andre svangerskap. Blant andre kvinner som føder er risikoen omtrent 0,15 prosent, forteller Vikse.

Forebyggende tiltak

Bjørn Egil Vikse mener det vil være nyttig med oppfølging av de som har hatt svangerskapsforgiftning.

Andre studier har vist at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har omtrent tre ganger høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom senere i livet enn kvinner som ikke har hatt svangerskapsforgiftning.

På bakgrunn av sine egne og andres studier mener Vikse det er behov for å sette i gang oppfølgingsrutiner for gravide med svangerskapsforgiftning.

– Ettersom svangerskapsforgiftning forekommer tidlig i livet mens nyresvikt og hjerte- og karsykdom oftest kommer sent, er det sannsynlig at forebyggende tiltak vil være effektive, mener Vikse.

Pass på selv

I tillegg bør kvinner som er i faresonen være oppmerksomme på tiltak de selv kan gjennomføre for å forebygge alvorlig nyresvikt.

– Vi anbefaler at disse kvinnene har oppfølgning over mange år hos sin fastlege med tanke på utvikling av høyt blodtrykk, eggehvite i urinen og andre risikofaktorer for nyresykdom og hjerte- og karsykdom.

– Dessuten vil kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning trolig ha ekstra nytteverdi av å gå ned i vekt, slutte å røyke og å mosjonere.

Selv om kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har fem ganger høyre sjanse for å utvikle alvorlige sykdommer enn andre fødende, er risikoen likevel liten, ifølge forskerne.

Referanse:

Bjørn Egil Vikse, Lorentz M. Irgens, Torbjørn Leivestad, Rolv Skjærven & Bjarne M. Iversen: ”Preeclampsia and the Risk of End-Stage Renal Disease”, New England Journal of Medicine 21. august 2008.

Powered by Labrador CMS