(Foto: iStockphoto)

Blir man født som morgenfugl?

Spør en forsker: Allerede som barn utvikler vi søvnmønstrene som avgjør om vi er mest opplagte på morgenen eller kvelden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss har en klar formening om vi er A-menneske eller B-menneske, om vi er på vårt mest opplagte om morgenen eller kvelden.

Nå viser forskningen at de aller fleste av oss faktisk er relativt fleksible, nøytrale typer.

– To av tre er faktisk i denne nøytrale gruppen. Vi er ganske fleksible og kan relativt enkelt tilpasse oss til søvnvariasjoner i hverdagsrutinene våre, sier Tove Irene Dahl på Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Sammen med kollega Lisa Sethre-Hofstad ved Concordia College i Minnesota, har hun forsket på søvnmønstre både i Tromsø og USA.

– Man regner med at rundt 15 prosent av befolkningen kan sies å være ekstreme A-mennesker, og at det er rundt det samme tallet for ekstreme B-mennesker.

– Resten har ofte tendenser mot det ene eller det andre, men er ikke ekstreme. Forskningen vår i USA tyder på at tendensen er medfødt og at det har en biologisk årsak, sier Sethre-Hofstad.

Synd på B-menneskebarna

Duoen har særlig sett på søvnmønstrene til barn, og kommet fram til at barna, fra ganske ung alder, selv er klar over om de heller mest mot å være A- eller B-menneske. Og det er ikke så mye de kan gjøre for å forandre på det.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

– Vi synes så synd på B-menneskebarna. De må legge seg når de ikke er trette, stå opp når de vil sove, og spise frokost når de ikke er sultne, sukker Dahl.

– Dette fører til konflikter, der hele søvnsituasjonen blir et evig stress for alle involverte.

Ekstreme A-mennesker kan ha trøbbel med skiftarbeid, og sliter med å utføre oppgaver sent på kvelden.

Ekstreme B-mennesker foretrekker å starte dagen senere, de er ikke sultne om morgenen og når sitt kreative høydepunkt utover kveldinga.

Forskning viser at de fleste ungdommer går igjennom en periode der de liker å være lenge oppe og ikke fungerer så godt om morgenen. Men det er ikke sånn at alle ungdommer plutselig blir ekstreme B-mennesker.

– Det er svært uvanlig at noen går fra å være det ene til å bli det andre. Om noen sliter med å komme seg opp om morgenen er det beste å forsøke å ha fast leggetid.

– Mange B-mennesker tar igjen søvnunderskuddet i helgene, men det kan gjøre mandagsmorgenen ekstra vanskelig, sier Sethre-Hofstad.

Uopplagt i mørketida

Mange føler seg ekstra trette og uopplagte i mørketida, men det er faktisk ikke sånn at kroppen trenger mer søvn selv om sola forsvinner.

– Folk føler seg ofte trøttere i mørketida, men det kan ha mange årsaker. For eksempel er folk gjerne mindre fysisk aktive i vintermånedene, noe som fører til økt tretthet.

– Man kan bli stresset av julefeiring med storfamilien, og ofte endrer man matvaner i løpet av denne tiden også, sier Sethre-Hofstad.

– I Minnesota skylder folk på kulden når de forklarer hvorfor de føler seg trøttere, mens i Tromsø er det mørketiden som får skylden. Vår forskning viser at lysmengden faktisk har en relativt liten innvirkning på søvnlengden til folk.

Powered by Labrador CMS