Forskningssatellitt Aeolus skal måle vindene i den lavere atmosfæren. (Illustrasjon: ESA)

Ny satellitt skal måle jordas vinder

Satellitten Aeolus vil gi bedre værvarsel og klimamodeller. Den skytes opp 21. august 2018.

Aelous er en helt ny type forskningssatellitt som skal måle vindene nederst i atmosfæren.

Den skal måle både hastighet, vindretning, svevende partikler (også kalt aerosoler) og skyer, i ulike høyder og luftlag opptil 30 kilometer over bakken.

Det er første gang vindhastighetene over hele jorda måles av en og samme satellitt. Målingene vil bli tilgjengelige i nær sanntid, det vil si nesten med det samme de blir gjort.

Målet er at dataene fra Aeolus skal øke kunnskapen om vindsystemene våre, dynamikken i den lavere atmosfæren og dannelse og transport av aerosoler og skyer Dette kan nemlig gjøre værvarsler mer nøyaktige.

Også matematiske modeller over jordas klima kan bli mer nøyaktige ved hjelp av målingene fra satellitten.

– Aeolus kommer til å gi mange nye forskningsresultater og vil også ha betydning for en rekke praktiske applikasjoner, som for eksempel vindmølleparker for fornybar energi, sier Anne Grete Straume, hovedforsker for Aeolus ved ESA.

Datastrømmen fra vindsatellitten Aeolus. (Illustrasjon: ESA)

Data leses på Svalbard

For å kunne måle jordas vinder er satellitten utstyrt med en meget avansert og spesiallaget laser og flere følsomme sensorer.

.Laseren vil skyte ut stråler av ultrafiolett lys ned mot jorda. Her vil lyset treffe gassmolekyler og ørsmå partikler av støv, is og vanndråper i de nederste 30 kilometerne av atmosfæren.

Satellittens superfølsomme sensorer ser så lyset som reflekteres av disse molekylene og partiklene og kan dermed måle hastigheten til vindene som bærer dem.

Dataene skal leses ned hos en stor bakkestasjon på Svalbard og prosesseres av et datasenter i Tromsø.

Deretter blir dataene fra vindsatellitten sendt videre til et meteorologisk senter i Storbritannia og til ESAs jordobservasjonssenter ESRIN i Italia for videre behandling.

Aeolus gjøres klar for oppskytingen den 21. august 2018. Den er en av ESAs forskningssatellitter i Earth Explorer-serien. De måler alt fra jordas ismasser, sirkulasjonen i havet, magnetfeltet og mer. (Foto: ESA)

Del av en serie forskningssatellitter

Sensorene på Aeolus er så følsomme at ekspertene som jobber med satellitten fryktet at endringene i lufttrykk som oppstår inne i et fly når det tar av og lander, ville skade sensorene på satellitten.

Dermed måtte Aeolus transporteres med skip til oppskytingsbasen i stedet for med fly, som er det vanlige.

Etter en 12 dagers overfart fra Frankrike til Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika er Aeolus endelig fremme på oppskytingsbasen.

Nå testes og gjøres den siste finpussen på satellitten før oppskytingen, som skjer 21. august 2018 klokken 23.20 norsk tid.

– Vi er svært glade for at Aeolus er fremme ved oppskytingsstedet, for det var mye planlegging og arbeid å sikre at satellitten kom frem i perfekt stand. Nå er det full damp mot oppskyting, sier svenske Anders Elfving, prosjektleder for Aeolus hos ESA.

Du kan lese om Earth Explorer-satellittene her.

Se en egen video om Aeolus her.

Powered by Labrador CMS