Etter at den forrige forskningsstasjonen raste ut i havet i 2007 har forskningen fra Bouvetøya stått stille. Men i januar i år ble en ny og godt rustet stasjon satt opp på den værharde øya i Sørishavet.
Nå er fem forskere fra Norsk Polarinstitutt og Sør-Afrika på vei til Bouvetøya for å ta opp igjen forskningen og overvåkningen fra øya. I to måneder fremover skal den nye forskningsstasjonen være deres base når de skal studere og overvåke pelssel, elefantseler og pingviner.
Den norske øya Bouvetøya ligger mellom Sør-Afrika og Antarktis og er det stedet på kloden som ligger lengst unna sivilisasjonen i alle retninger. I flere perioder har Norsk Polarinstitutt hatt forskningsstasjon på øya, men disse er etter tur blåst i stykker eller blitt tatt av ras.
Støy og lukt fra selene
Sist forskere fra Norsk Polarinstitutt besøkte Bouvetøya var i 2008, men da bodde de under primitive forhold i telt. Den nye stasjonen gjør det sikrere å oppbevare vitenskapelige instrumenter, annet utstyr og mat, og ikke minst sørger for at det lange oppholdet på øya blir tryggere og mer behagelig for feltarbeiderne.
Bouvetøya er kjent for mye støy fra selene, og dårlig lukt ettersom det ligger mye avføring etter dyrene på strendene. Selene er heller ikke av det beskjedne slaget og forsøker gjerne både å bite og komme inn i teltene til forskerne.
– Våre folk er tøffe, men å bo flere måneder i telt med mye vind og kaldt, vått og dårlig vær er slitsomt i lengden. I tillegg er det tusenvis av seler på stranda som kan både bite, ødelegge og ta seg inn i teltene. Det nye bygget blir en beskyttelse mot både dårlig vær og dyrelivet, og gjør feltoppholdet mye bedre, sier seniorforsker og seksjonsleder Kit Kovacs ved Norsk Polarinstitutt.