Havisutbredelsen i Arktis er nå på sitt minimum for de siste 1450 årene. (Foto: Sebastian Gerland/Norsk Polarinstitutt)
På sensommeren i år fortalte satellittbilder oss at havisutbredelsen i Arktis var på sitt minimum.
I en ny studie har forskere studert den arktiske havisen 1450 år tilbake i tid – og de finner at havisutbredelsen ikke har vært mindre enn i dag.
Studien er publisert i tidsskriftet Nature, og er utført av forskere fra Norsk Polarinstitutt og samarbeidende institusjoner i Canada og USA.
Viktig for forståelen av klimamodellene
Forskerne har benyttet statistiske beregninger og analyser av iskjerner, årringer i trær og innsjøsedimenter fra ulike steder i Arktis for å rekonstruere havisutbredelsen tilbake i tid.
I tillegg til at havisen de siste 1450 årene er rekordlav i Arktis i år, finner forskerne at den var på sitt maksimum i 1912, i sluttfasen av det som omtales som «Den lille istid».
Forskerne mener at kunnskap om fortidens klima er avgjørende for å forstå dagens klimaendringer i Arktis.
– Det er viktig å sette de forandringer vi ser i Arktis i dag inn i et lengre tidsperspektiv for å forstå prosessene som ligger bak – og slik også forbedre klimamodellene,sier glasiolog Elisabeth Isaksson fra Norsk Polarinstiutt.
Klimasvar i iskjerner
Forsker Elisabeth Isaksson med iskjerne fra Svalbard. (Foto: Norsk Polarinstitutt)
Isaksson har bidratt med resultater fra sin iskjerneforskning på Svalbard i studien.
– Svalbard egner seg ekstra godt til klimastudier fordi det ligger i et klimautsatt område med tanke på både atmosfæresirkulasjon og havsstrømmer, sier Isaksson.
Iskjernene fra Svalbard er viktige komplementer til iskjernene som medforfattere har hentet opp fra innlandsisen på Grønland.